стрічка

У Рівному поширюють фейк, що в містах Західної України лунатимуть сирени

22 Лютого 2022, 17:30
У Рівному поширюють фейк, що на вулицях лунатимуть сирени 12145
У Рівному поширюють фейк, що на вулицях лунатимуть сирени

У Рівному поширюють фейк про те, що в містах «західного регіону» лунатимуть сирени. Можна здогадатися, що мова йде про Західну Україну, проте конкретних назв немає. Автори повідомлення закликають поширювати цю інформацію, аби якомога більше людей дізналися про це.

Зокрема, допис поширили у вайбер-чаті ОССБ Гурія Бухала, 11.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили публікацію і зробили висновок, що це ФЕЙК!

 

Публікація про те, що «у містах західного регіону лунатимуть сирени» не надто інформативна. Кількома реченнями автор повідомляє про те, що про такий захід повідомили ЗМІ та просить людей не лякатися, адже це – тестова перевірка. Закликає максимально поширити публікацію, аби «друзі та близькі» знали. Аргументує, що це важливо.

СПРОСТУВАННЯ

Почнемо з того, що допис починається гучним словом «Увага», аби змусити читачів відчути тривогу, а відповідно – звернути увагу на повідомлення. У такий спосіб зазвичай поширюють новини, які не мають нічого спільного з правдою.

До того ж у повідомленні не зазначено, які саме засоби масової інформації повідомляли про ввімкнення сирен. Авторитетні ресурси завжди вказують джерела своєї інформації, аби в такий спосіб підтвердити її достовірність.

Сумніви викликають і заклики до поширення повідомлення. Цей метод, як правило, використовують аби «розігріти» фейкові новини.

Важливим є й те, що в публікації не зазначена конкретна дата, коли саме планують вмикати сирени. Пишуть лише, що «завтра». Але ж повідомлення  «мандрує», і якщо підписники одного чату побачать його, скажімо, 22 лютого, то до іншого його можуть поширити й на кілька днів пізніше. Тобто мета повідомлення – не поінформувати, а розігнати паніку.

У Рівненській області за систему оповіщення відповідає Департамент цивільного захисту та охорони здоров'я населення обласної державної адміністрації. Однак на офіційному сайті установи немає жодного повідомлення про те, що в області, чи якомусь конкретному населеному пункті тестово вмикатимуть тривожні сирени. Своєю чергою речник ОДА Олександр Поліщук повідомив, що у Рівному перевірку системи оповіщення проводитимуть без запуску сирен.

Так само нічого не вказано про ввімкнення сирен і на сайті Львівської ОДА. Жодного слова про це й на сайті Тернопільської облдержадміністрації,  Чернівецької ОДА.

ВИСНОВОК

З огляду на те, що на офіційних ресурсах влади немає повідомлень про ввімкнення сирен у містах, можна зробити висновок, що ця інформація – ФЕЙК!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: На Волині поширили маніпуляцію про евакуацію населення

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024