стрічка

У Жидичинському монастирі відроджують архів

19 Лютого 2022, 14:00
Фото ілюстративне 430
Фото ілюстративне

Чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця, що в селі Жидичин Ківерецького деканату, представив перші матеріали відновлюваного архіву.

Нині вже опрацьовано «Волынские епархиальные ведомости» (1899–1901 рр.) з детальним описом «древньої Жидичинської архімандрії на Волині» Анатолія Малевича. Для упорядкування архівних документів створюється віртуальне сховище історичних матеріалів. Усі вони ближчим часом будуть оцифровані, тобто представлені в електронному вигляді у вільному доступі. Про це йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Волонтери разом із дослідницею монастиря Іраїдою Майданець кілька років ретельно збирали відомості про обитель в архівах України, Польщі, Литви, Угорщини та Росії. Нині впорядковано й опрацьовано сотні сторінок.

У дописі зазначено, що колись у Жидичині був величезний архів, тож робота над його відновленням триває. Як розповів архімандрит Константин (Марченко), 15 лютого волонтери побували у Львові й привезли ще 370 сторінок старопольською мовою, які стосуються обителі. Цьогоріч планують працювати ще з архівами Австрії, Чехії, України.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024