стрічка

Депутати Рівнеоблради піаряться на темі загрози війни та тероборони

16 Лютого 2022, 15:00
Депутати Рівнеоблради піаряться на темі загрози війни та тероборони 1678
Депутати Рівнеоблради піаряться на темі загрози війни та тероборони

Під час позачергової сесії Рівненської обласної ради, яка відбулася 15 лютого, депутати підтримали звернення до президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Ради національної безпеки та оборони щодо розробки проєкту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання Закону України «Про основи національного спротиву».

Ініціаторами звернення стала фракція Європейська Солідарність. Що саме вимагають у зверненні обласні обранці, а також наскільки цей документ вплине на рішення можновладців, розбиралися журналісти проєкту «Брехунець».

Як проходила сесія

Розпорядження про скликання позачергової сесії голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук підписав 14 лютого – за день до засідання. На розгляд виносили всього чотири питання, які стосувалися забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Рівненській області, ситуації на українсько-білоруському кордоні, внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік та, власне, звернення до керівництва країни.

Ще на початку сесії деякі депутати з різних політичних сил запропонували не голосувати за звернення до Президента, Ради, РНБО та Кабміну, називаючи його політичним. Натомість пропонували замінити його зверненням до людей, аби ті йшли записуватися до територіальної оборони. Це викликало жваву дискусію в сесійній залі, однак заміни питань не відбулося.

Депутати більшістю голосів підтримали за основу звернення щодо розробки проєкту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання Закону України «Про основи національного спротиву».  

У документі вимагають:

  • Внести зміни до Державного бюджету України та спрямувати на потреби оборони 50 мільярдів гривень;
  • Терміново доукомплектувати всі бригади й надати для цього адекватне грошове забезпечення: мінімум 25 тисяч гривень для воїна і 50 тисяч гривень для того, хто перебуває на першій лінії;
  • Терміново наповнити стратегічні запаси харчового, речового, медичного, бойового та інших видів забезпечення;
  • Забезпечити фінансування державного оборонного замовлення;
  • Внести зміни до Держбюджету з метою створення можливостей для тергромад забезпечити співфінансування розгортання територіальної оборони.

ПЕРЕВІРКА

Зазначимо, що наразі тема ймовірного нападу Росії на Україну, а також формування батальйонів територіальної оборони – номер один для обговорення. Тож висловитися з цього приводу, дати оцінку ситуації, порадити, як діяти у випадку надзвичайної ситуації вважає за потрібне чи не кожен «свідомий громадянин» та «експерт». Не стали виключенням і політики.

«Зараз дуже багато спекуляцій на цю тему зі сторони різних політичних сил, оскільки кожен хоче показати, як любить нашу державу і піклується про її безпеку. А от коли питання йшлося про виділення приміщень для тероборони, то тут щось не було такої одностайності. Це просто політичний крок партії, яка в області набрала найбільше голосів і прагне не розчинитися серед політичних подій», – каже директор аналітичного центру «ПОЛІС» Віталій Лебедюк.

ВИСНОВОК

Звернення депутатів Рівненської обласної ради до керівництва країни з низкою певних вимог немає жодної юридичної сили. Це – політичне рішення, піар на резонансній темі, а отже – маніпуляція, щоб привернути увагу потенційного електорату.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: Депутати Рівнеради вимагають скасувати нові податкові ініціативи: чому це ні на що не впливає

 

 

Коментар