стрічка

Росія заявила про відведення військ, НАТО просить довести

16 Лютого 2022, 14:24
Росія заявила про відведення військ, НАТО просить довести 3420
Росія заявила про відведення військ, НАТО просить довести

У Міністерстві оборони Росії повідомили, що підрозділи Південного військового округу повертаються з навчань в окупованому Криму до місць постійної дислокації. 

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті Міноборони Росії вранці 16 лютого, пише «Бабель».

У Міноборони РФ запевняють, що підрозділи Південного військового округу вже завершили участь у навчаннях на полігонах півострова, а тому залізницею повертаються до пунктів постійної дислокації.

Також зазначають, що підрозділи забрали з собою танки, бойові машини піхоти та самохідні артилерійські установки.

Напередодні у РФ заявили й про виведення частини військ із навчань у Білорусі. Також днем раніше Міністерство оборони Росії оголосило про початок відведення військ у місця постійної дислокації через наближення закінчення навчань. Нібито почалося відведення військ Південного і Західного військових округів.

Окрім того, міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що після закінчення військових навчань «Союзна рішучість», жодного російського військового і жодної одиниці техніки РФ в країні не залишиться. Він пообіцяв, що всі війська РФ залишать країну після 20 лютого.

«Жодного військовослужбовця, жодної одиниці бойової техніки не залишиться після цих навчань», — сказав він.

Навчання «Союзна рішучість» стартували 10 лютого і мають завершитися 20 лютого. 

Натомість у Північноатлантичному альянсі поки що не бачать ознак деескалації з боку Росії на українському кордоні.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг перед міністерською зустріччю у Брюсселі, пише «Українська правда».

«Ми чули від Москви про готовність продовжувати дипломатичні зусилля, але поки що ми не бачимо ніякої деескалації на місцях. Навпаки, схоже, Росія продовжує військове нарощування», – сказав Столтенберг.

Він додав, що заяви, які пролунали із Москви, надають підстави для обережного оптимізму, тому що це був меседж про дипломатію.

«Але в той де час ми не бачимо ніякого відведення російських сил. І це суперечить заявам про дипломатичні зусилля. Також необхідно побачити чи справді буде російське відведення, ми уважно моніторимо ситуацію навколо України. І ми бачимо, що вони збільшують кількість військ, тому поки що немає деескалації», – сказав Столтенберг.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Росія має діями довести своє бажання до деескалації, а заяви про відведення військ ще нічого не означають.

Про це він сказав в ефірі Sky News, повідомляє «Українська правда».

«Ви можете на власні очі оцінити масштаби того розгортання Росії на кордонах України і взагалі всіх прес-конференцій, які проводив президент Путін. Досить зрозуміло, що їхні наміри щодо України полягають у тому, щоб змінити її поведінку і дійсно змінити відносини НАТО з Україною, і вони роблять це під загрозою вторгнення», – сказав Воллес.

Міністр оборони, який перебуває в Брюсселі на зустрічі НАТО, додав, що хоча Москва заявила, що відправляє деякі військові частини назад на свої бази, коли він був солдатом, війська не створювали банки крові та польові госпіталі та не переміщали стратегічне озброєння, якщо вони просто тренувалися.

Посилаючись на дані розвідки, міністр зазначив, що росіяни зосередили 60% всієї сухопутної бойової потужності на кордоні з Україною і «значну флотилію» на морі.

«Я думаю, що нічого не закінчилося, вони не зняли ноги з педалі газу. Готовність — це одна із перших ознак того, наскільки серйозно налаштована країна», – заявив він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також хоче побачити докази відведення російських військ і лише тоді можна буде говорити про деескалацію.

Про це він заявив на брифінгу в Києві, пише «Європейська правда».

«З Російської Федерації постійно лунають різні заяви, тому у нас вже є правило: побачимо, тоді повіримо. Побачимо відведення – повіримо у деескалацію», – сказав Кулеба.

Нагадаємо, президент США Джо Байден повторив попередження президенту РФ Владіміру Путіну про масштабні наслідки, з якими доведеться зіткнутися Росії у разі нової агресії проти України.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024