стрічка

Волинські ЗМІ розігнали маніпуляцію про напад Путіна «вже цієї ночі»

15 Лютого 2022, 22:30
Волинські ЗМІ розігнали маніпуляцію про напад Путіна «вже цієї ночі» 5403
Волинські ЗМІ розігнали маніпуляцію про напад Путіна «вже цієї ночі»

Низка волинських засобів масової інформації 15 лютого поширила маніпулятивну новину, у якій ідеться про начебто точну дату і навіть годину, коли Росія почне вторгнення до України.

Передрукували журналісти інформацію з британського таблоїда The Sun, який своєю чергою посилається на «високопосадовців із американської розвідки», не вказуючи конкретних імен. Журналісти проєкту «Брехунець» розібралися, що з цією новиною не так.

СПРОСТУВАННЯ

Видання The Sun, яке час від часу публікує чутки і скандальні новини, очевидно, вирішило «хайпонути» на темі України і цього разу навіть опублікувало дату чергового «вторгнення» Росії в Україну – 16 лютого о 3:00 за київським часом. Та чи відповідає ця інформація дійсності?

Зважаючи на те, що офіційних підтверджень цій інформації немає, а конкретне джерело – не вказане, виникають сумніви у правдивості такої новини. Тому це відверта МАНІПУЛЯЦІЯ

ОНОВЛЕНО 16 лютого. Пізніше таблоїд The Sun відредагував свою статтю. У зміненому тексті точний час «вторгнення» автори замінили на те, що воно може початися «у будь-який час». При цьому таблоїд залишив посилання на дані розвідки. Журналісти додали, що «минулої ночі обійшлося без інцидентів, але напруга залишалася високою до світанку».

 

До того, про «повномасштабне вторгнення» вже повідомляло раніше німецьке видання Spiegel з посиланням на дані Центрального розвідувального управління і на анонімні джерела в армії США. Також 11 лютого президент США Джо Байден на зустрічі з лідерами НАТО і ЄС заявив, що через кілька днів Росія здійснить напад на Україну. Тоді ЗМІ теж називали конкретні дати – 15 або 16 лютого.

Ще раніше, 5 лютого, агентство Bloomberg випадково повідомило про те, що сталося «масштабне вторгнення Росії в Україну». Редакція мала заготовлений заголовок і на такий випадок.

Це все нагадує «гру на випередження» – Штати називають дату вторгнення і переконують решту світу, що загроза реальна, аби зменшити шанси країни-агресора. Про це пише журналіст і колишній в’язень російських гібридних сил Станіслав Асєєв на «Радіо Свобода». Проте, за його словами, загроза і є реальною – біля наших кордонів досі є російські війська, хоча в Міноборони РФ 15 лютого заявили про завершення низки військових навчань і про відведення військ.

Новини про «війну, яка ось-ось станеться», з одного боку грають на руку Україні, адже коли Росія справді почне повномасштабне вторгнення, прикинутися «вівцею» вже не вдасться. Занадто багато уваги світу прикуто до цієї теми.

З іншого боку, інформація про напад Росії, яка сиплеться щодня з неперевірених джерел інформації, викликає занепокоєння і відверто дратує українців, які не знають, кому ж вірити. Особливо, коли в країні відбуваються ще й DDoS-атаки. Так, 15 лютого хакери атакували сайти Міноборони, ПриватБанку та Ощадбанку.

Паніка на фоні кібератак може зашкодити банківській системі та економіці країни загалом. Тому закликаємо читачів зберігати спокій, ставитися критично до новин з таблоїдів, вірити офіційним та перевіреним джерелам інформації, не «вестися» на вкиди із Telegram-каналів, які працюють задля поширення російських наративів і фейків.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: Інформаційні вкиди у Telegram: як це працює на Волині та Рівненщині

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024