стрічка

«Газ перетворився на зброю»: чи є популізм у заяві Ігоря Палиці

15 Лютого 2022, 18:29
«Газ перетворився на зброю»: чи є популізм у заяві Ігоря Палиці 239
«Газ перетворився на зброю»: чи є популізм у заяві Ігоря Палиці

Колишній голова Волинської обласної ради, народний депутат та бізнесмен Ігор Палиця часто коментує питання податків, тарифів, підприємництва. Звичайно, як і кожен нардеп. Не оминув він і проблему видобутку газу в Україні.

Допис про підвищення ренти на газ Ігор Палиця опублікував на особистій сторінці у Facebook.

У ньому йдеться, що Верховна Рада України збільшує ренту на газ. А на думку нардепа, потрібно робити інакше – надприбуток газових компаній буде вилучатися не в держбюджет, а на спеціальний рахунок підприємств.

Допис Ігоря Палиці у Facebook
Допис Ігоря Палиці у Facebook

У словах Ігоря Палиці є частка правди, але й проглядається нотка популізму. Журналістка «Брехунця» розібралася, що з написаного реальність, а що – популізм.

«Україна займає друге місце в Європі за покладами газу», – Ігор Палиця

Ця теза нардепа є цілком правдивою. Справді, за останніми оцінками BP Statistical Review of World Energy, Україна має 1,1 трильйона кубометрів запасів газу. 

Як пише «Ціна держави», що хоч ще нещодавно НАК Нафтогаз та Міненерго давали статистику на рівні 0,6 трильйона кубометрів, але обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється. А тому й розмір наших запасів газу інший, більший.

Якщо порівнювати з країнами, які володіють найбільшими покладами газу у світі – Іраном, Туркменістаном чи Катаром, – це мало. Однак серед країн Європи ми посідаємо друге місце – більше газу тільки в Норвегії, як і писав Ігор Палиця.

За оцінками НАК Нафтогаз (НАК включає лише дані по своїх компаніях без урахування приватних видобувників) чи Міненерго, запасів в Україні менше – 0,6 трильйона кубометрів. Приблизно таку цифру навели в BP Statistical Review of World Energy ще 1997 року – 0,7 трильйона кубометрів. Різниця в цифрах пояснюється різними методиками оцінки. Проте річ не лише в цьому. 

Обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється. Тому переоцінка запасів газу – постійний процес для всіх країн. 1997 року вважали, що в США є 4,5 трильйона кубометрів, – тепер 8,7 трильйона. Запаси Ірану тоді оцінювали на рівні 22,7 трильйона, тепер – 33,2 трильйона.

«У Верховній Раді пропонують збільшити ренту за видобування природного газу», – Ігор Палиця

Це правда! Такий законопроєкт вже зареєстрували на Офіційному вебпорталі парламенту України. Ініціатором законопроєкту є Данило Гетманцев, голова комітету з питань фінансів і податкової політики Верховної Ради.

У ньому голова комітету пропонує прив'язати рентну плату за видобування природного газу до ціни його продажу, а отже рента збільшуватиметься на 10% за кожні $200 за тисячу кубометрів у ціні газу.

«Стрімке зростання ціни продажу природного газу не впливає на собівартість видобутку. Так виникає екстрамаржа, на яку видобувні компанії не розраховували», – пояснив депутат у коментарі для «Ліга.Бізнес».

Наразі рента для старих свердловин до п'яти кілометрів становить 29%, для свердловин понад п'ять кілометрів – 14%. А для нових вглиблень до п'яти кілометрів – 12%, більш як п'ять кілометрів – 6%.

Суть цього законопроєкту у тому, що потрібно диференціювати ренту залежно від ціни продажу газу: чим дорожче продаватиметься газ – то більшою буде ставка.

За ціни газу до $200 збережуться ті ставки, які діють зараз.

Максимальний розмір пропонують встановити за ціни понад $800 за тисячу кубометрів: 69% для старих свердловин до п'яти кілометрів, 54% для старих свердловин понад п'ять кілометрів, 52% для нових свердловин до п'яти кілометрів, 46% для нових свердловин понад п'ять кілометрів.

Вартість газу обраховуватимуть як найбільшу з трьох величин:

  • традиційна середня митна вартість імпортного газу;
  • середня вартість природного газу на європейських хабах;
  • середня ціна реалізації газу за усіма умовами оплати на українських товарних біржах (перелік визначається Кабміном). 

Ще у липні 2014 тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зареєстрував законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України. Його прийняли в серпні того ж року. Внаслідок цього рента на добування газу піднялася з 28% до 55%. А чому прийняли цей закон? Бо в Україні сталася економічна криза через окупацію Криму та війну в Донецькій та Луганській областях.

Далі цей закон призвів до того, що більшість приватних газодобувників просто закинули свою роботу та стали менше добувати цієї горючої корисної копалини. І у 2016 році Верховній Раді довелося зменшити ставку аж до 28%. І вже у 2017 році Кабмін просто був змушений ще раз знизити ставку для нових свердловин аж до 14%, аби газодобувники прийнялися до активної роботи на благо України.

Що по популізму?

Ми вкотре звернулися до експерта у галузі політології, директора аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталія Лебедюка, аби він прокоментував останній абзац допису Ігоря Палиці.

У ньому йдеться про законопроєкт, за яким надприбуток газових компаній буде вилучатися не в держбюджет, а на спеціальний рахунок підприємств.

«Це чистої води піар, але найгірше, що з присмаком популізму, оскільки в демократичних державах усі ціни формуються за ринковими умовами, а в пострадянських країнах звикли до протекціоналізму держави, де рента на викопні копалини й створює різні форми патерналізму. Однак в цьому випадку збільшення ренти – це про збільшення надходжень до бюджету, а пропозиція щодо вилучення коштів на спецрахунок – це більші ризики пов'язані із діяльністю газовидобувних підприємств. У ціну будь-якого продукту і так закладається частка на амортизацію та розвиток. Тому в заяві є суперечності одна одній», – прокоментував журналістці «Брехунця» Віталій Лебедюк.

ВИСНОВКИ

Робимо висновок, що у своєму дописі нардеп Ігор Палиця ніде не злукавив, написав правду та докладно про все розповів. Але в кінці цю правду він «приправив» улюбленими прийомами українських політиків – ПІАРОМ та ПОПУЛІЗМОМ.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024