стрічка

Назвали основні забруднювачі повітря у Волинській області

14 Лютого 2022, 09:20
Назвали основні забруднювачі повітря у Волинській області 2052
Назвали основні забруднювачі повітря у Волинській області

Зазвичай, при дослідженні шкідливих викидів в атмосферу, беруть до уваги об’єми забруднення від промисловості. Але не менш згубно на довкілля діє транспорт. У тих областях, де немає великих заводів та підприємств, транспорт посів головне місце за викидами отруйних речовин. 

Про це пишуть на сайті Очевидець.

Зокрема, у 2019 році спеціальний доповідач ООН з питань навколишнього середовища Девід Бойд доповідав у Раді  з прав людини, що від наслідків забруднення атмосфери щороку помирають 7 мільйонів ​​осіб. У звітах Всесвітньої організації охорони здоров’я вказують, що 9 з 10 людей дихають брудним повітрям.

Читайте також: Мешканця Нововолинська покарали за порушення правил мисливства 

Порівняли динаміку викидів шкідливих речовин в повітря з динамікою захворюваності населення. Обрали п’ять областей, які різні за своєю промисловістю та кількості населення. Це – Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Тернопільська і Харківська.

За основу взяли дані із Державної служби статистики, тому, що альтернативних баз даних, які б фіксували викиди по Україні немає. В окремих містах екологи здійснюють моніторинг повітря, але цей напрямок тільки починає розвиватися: бракує техніки, досліджень, кваліфікованих кадрів. А ще є проблема з обчисленням викидів. Для кожної області, незалежно від кількості підприємств  у різних співвідношеннях  характерні однакові групи забруднювачів. Тому, що обчислювати ці речовини вимагає законодавство. 

Читайте також: У Луцьку виявили незаконний злив «браги» у каналізаційні мережі 

Це: діоксиди сірки SO2; оксиди вуглецю CO, CO2; група оксидів азоту: NO, NO2; формальдегіди; пил різного походження.

Останні два роки Держстат не веде обліку даних щодо забруднення від пересувних джерел забруднення. З 2016 року ці викиди обчислюються на основі даних про кінцеве використання палива автомобільним транспортом, наведених в енергетичному балансі України. Тому у базі даних, якими оперує державна статистика, помітне зменшення фіксації цих викидів.

Волинь: найбільше забруднює транспорт!

У Волинській області відсутні великі промислові підприємства. Проте, у 2019 році обласний центр Волині, Луцьк, потрапляв у перелік міст з високим рівнем забрудненням. 

Найвища щільність викидів від стаціонарних джерел спостерігається у містах обласного підпорядкування: Луцьк, Ковель, Нововолинськ та Володимир Джерелом понад 90 % шкідливих викидів у Луцьку був транспорт.

За даними Держстату, найбільша кількість шкідливих речовин потрапили в повітря над Волинню у 2006 – 2011 роках. Тоді загальний річний обсяг викидів сягав від 55 тисячі до 71 тисячі тонн.  Це метан тверді речовини та оксид вуглецю. На трьох підприємствах області ТзОВ «Кроноспан УА», ПАТ «Нововолинський 14 ливарний завод» та ТзОВ «Верба-ВВ», у ході перевірки екоінспекції, виявлені перевищення.

У період 2015-2020 років викиди зменшилися до 40 тисяч тонн. Однак, відсоток шкідливих речовин, які продукує транспорт залишається на рівні 80 %.

Читайте також: Молодь запрошують на Всеукраїнський конкурс екологічного плакату 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024