стрічка

Спротив буде на кожній вулиці: ЗСУ готові дати відсіч ворогові

12 Лютого 2022, 15:05
Збройні сили України готові дати відсіч ворогові 6451
Збройні сили України готові дати відсіч ворогові

На фоні нових заяв розвідки США про ймовірну дату вторгнення РФ до України, Міністерство закордонних справ України наголосило, що зараз українцям критично важливо зберігати спокій та уникати дій, що розхитують стабільність та сіють паніку.

Район.in.ua зібрав найважливіші заяви та прогнози, що стосуються наступу Російської федерації на територію України.

Дата X та ймовірні сценарії

У МЗС наголошують, що Збройні сили постійно відстежують розвиток подій і готові давати відсіч будь-яким посяганням на територіальну цілісність та суверенітет України.

Ці заяви виникли після публікації у низці європейських ЗМІ ймовірної дати наступу військ Росії. За їхніми даними, це може статися 15 або 16 лютого.

НВ із посиланням на Politico та його джерела пише, що президент США Джо Байден сказав союзникам, нібито Росія може вторгнутися до України 16 лютого. Однак, за даними видання, європейці дали зрозуміти, що мають інші дані від розвідки. Таку оцінку дали, наприклад, у Великій Британії.

Ще два європейські чиновники ще скептичніше оцінили дані США, йдеться у матеріалі. Один із політиків нібито сказав, що «відмовляється купувати це».

Журналісти зазначають, що «розвіддані по 16 лютого є сирими, а не загальною оцінкою США».

Водночас німецький журнал Spiegel повідомив, що ЦРУ та американські військові повідомили німецькому уряду та іншим країнам НАТО про побоювання, що нове вторгнення може статися «вже наступної середи», 16 лютого.

Раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерела серед офіційних осіб США повідомило, що нова агресія РФ проти України може розпочатися 15 лютого.

За даними співрозмовників агентства, Росія може піти на провокацію на Донбасі або напад на Київ. Водночас, офіційні особи в США «не вірять, що Путін ухвалив остаточне рішення».

Як пише Українська правда з посиланням на американський телеканал NBC News та його джерела в розвідувальних агенціях США, в Росії розглядають дев'ять можливих варіантів військового вторгнення, зокрема захопити Київ впродовж двох діб.

За даними розвідки, Росія повністю приготувала до бойової готовності 100 батальйонно-тактичних груп, кожна з яких складається від 800 до 900 військових.

Крім того, президент Росії Володимир Путін, за їхніми даними, відправив шість із семи підрозділів російського спецназу, у кожному з яких є від 200 до 300 фахових бійців.

Розвідка вважає, що є два найбільш масштабні сценарії, які по суті становлять тактику оточення з обох боків – військові підрозділи одночасно заходять з різних сторін, щоби оточити українські сили в так званому «котлі». 

Інший варіант наступу розглядається з півночі, зі сторони кордону Чернігівської області з Росією та білорусько-українського кордону. У цьому наступі російські угруповання будуть рухатися на південь до Житомира і південний схід до Києва, щоби оточити ці міста. За оцінкою американців, у нападі будуть застосовувати наземну артилерію, кібератаки та наземні підрозділи.

Складна ситуація у морях

10 лютого Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України.

Подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права.

Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того, щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь.

Російсько-білоруські навчання

Того ж дня, 10 лютого, Росія та Білорусь розпочали спільні військові навчання Союзна рішучість-2022. Маневри відбуваються на тлі ескалації навколо України.

За даними Міністерства оборони РФ, під час маневрів збройні сили двох країн відпрацьовують «завдання щодо припинення та відбиття зовнішньої агресії під час ведення оборонної операції, а також протидії тероризму та захисту інтересів Союзної держави».

Навчання відбуваються на території Білорусі, зокрема, задіяні полігони Доманівський, Гозький, Обуз-Ліснівський, Брестський та Осиповичський, а також аеродроми Барановичі, Лунинець, Ліда та Мачулищі.

Згідно з повідомленням Міноборони РФ, навчання триватимуть до 20 лютого.

Кількість військовослужбовців та одиниць техніки, що беруть участь у навчаннях, не повідомляється. Проте раніше ЗМІ інформували, що РФ перекинула на білоруську територію зенітно-ракетні системи С-400. 

У Міністерстві оборони Білорусі запевнили, що російські війська після завершення спільних військових навчань покинуть територію країни. 

Що в Україні

Міністерство закордонних справ України звернулося до РФ із вимогою протягом 48 годин пояснити військову активність на кордоні. Відповідну заяву опублікували 11 лютого від імені міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

«Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом ІІІ Віденського документа, та звернулися до Російської Федерації з запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України та в тимчасово окупованому Криму.

Згідно з положеннями Віденського документа, РФ має надати точні райони проведення військової діяльності, повідомити дати її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань; також типи озброєнь та військової техніки, які беруть у ній участь.

Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої чи неналежної інформації, Україна звернеться до РФ та решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі, на якій РФ повинна буде надати роз’яснення.

Ми продовжимо і надалі використовувати всі дипломатичні можливості для гарантування безпеки України», – зазначив Дмитро Кулеба.

Також 11 лютого Головнокомандувач ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний виступив з доповіддю під час Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України про стан виконання Закону України «Про основи національного спротиву» в частині Сил територіальної оборони ЗСУ.

Нині 88 зі 160-ти військових частин вже розміщені у своїх майнових комплексах, що є великим досягненням за такий короткий термін. 25 майнових комплексів потребують капітального ремонту, а 63 – поточного. Щодо частин, які ще не мають своїх приміщень – закликають до максимальної кооперації та взаємодії місцеву владу.

Що стосується дійсної військової служби, то укомплектованість становить 60% від загальної чисельності мирного часу. До кінця березня планують укомплектувати підрозділи ТрО на 90%, а також набрати до 70% резервістів.

З наступного місяця розпочинатимуть проведення щотижневих вишколів з резервістами. Крім того, незабаром спланували впровадження системи підготовки за допомогою платформи дистанційного навчання.

Подальші напрями роботи – доукомплектування підрозділів автомобілями, сучасними протитанковими ракетними та зенітно-ракетними комплексами, мінометами та безпілотниками.

Сили територіальної оборони ЗС України – це 29 бригад і 150 батальйонів, не говорячи про добровольчі формування територіальних бригад. 

«Це та сила, яка дійсно зможе стримати ворога навіть від думки ступили на нашу землю. Ціна, яку він заплатить за таке рішення – буде величезною. Спротив буде в кожному місті, в кожному селі, на кожній вулиці та в кожному будинку!» – йдеться у повідомленні.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024