стрічка

Ковельщина: троє невакцинованих освітян виграли суди про незаконне відсторонення і отримають компенсацію

08 Лютого 2022, 17:53
Вакцинація / Фото ілюстративне 668
Вакцинація / Фото ілюстративне

У Ковелі працівники закладів освіти, які не вакцинувалися від COVID-19, судилися через вимушене відсторонення від роботи.

Про це Район.Ковель стало відомо з рішень Ковельського міськрайонного суду, які оприлюднили 7 лютого.

Зазначається, що вчителька зарубіжної літератури у школі №2 звернулась до суду з позовом до навчального закладу про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, допущення до роботи та стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

У суді жінка переконувала, що в листопаді 2021 року її відсторонили, грубо порушивши її конституційне право на роботу.

У суді жінка нагадала, що вакцинація від COVID-19 є добровільною, не включена законом до переліку обов`язкових, тому відсторонення від роботи через відсутність щеплення суперечить нормам законодавства про охорону здоров`я та порушує її право на працю.

Своєю чергою представники школи №2 просили суд відмовити в задоволенні позову і опиралися на вимоги частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», Наказу Міністерства охорони здоров`я «Про затвердження Переліку професій, виробництва та організацій, працівники яких підлягають обов`язковому профілактичному щепленню».

Зрештою суд ухвалив повністю задовільнити позов освітянки і визнав незаконним та скасував наказ про відсторонення від роботи, також допустив її до роботи та призначив стягнути середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу розміром 40 823 гривні, з яких мають відрахувати податки та інші обов`язкові платежі. Зі школи також стягнули судовий збір у сумі 908 гривень.

До суду також звернулися дві невакциновані працівниці дитсадків.

Так, суд скасував наказ про відсторонення і повернув до роботи виховательку Люблинецького дитсадка, стягнувши з закладу 29 376 гривень компенсації та 908 гривень судового збору.

Так само суд підтримав позов помічниці вихователя закладу дошкільної освіти комбінованого типу №14 (ясла-садочок) «Перлинка» міста Ковель та скасував наказ про відсторонення, стягнувши на користь позивачки 22 142 гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024