стрічка

Рівненські журналісти поширили фейк про «фантомні» патрулі на дорогах області

31 Січня 2022, 12:30
«Фантоми» 2043
«Фантоми»

«На Рівненщині «фантомні» патрулі виїжджають на чергування» – публікації із такими заголовками з'явилися на деяких новинних ресурсах Рівного.  А за кілька днів після того, як «фантоми» виїхали на українські дороги, мережею стали ширити відео, начебто новий патруль потрапив у серйозну аварію.

Публікацію розмістило видання «7 днів» та «Рівне Медіа».

Журналісти проєкту «Брехунець» розкажуть, чому ці новини не відповідають дійсності.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

25 січня в Україні запрацювали так звані «фантомні» патрулі. Авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які надають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних.

Запит із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка опрацьовує відповідні метадані й автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності в такому випадку притягують власника авто або належного користувача.

МЕСЕДЖ 1. «Фантоми» виїхали на рівненські дороги

У день, коли запрацювали нові патрулі, на рівненських новинних ресурсах з'явилися повідомлення, що нововведення торкнулися і Рівненської області, й місцеві дороги також патрулюватимуть «фантоми».

 

Щоправда, у публікаціях жодного слова не було по те, скільки саме таких патрулів запрацювало в регіоні. Автори опиралися на інформацію, яку подали на сайті МВС України. А там не йдеться про те, де саме патрулюватимуть «фантоми» – описують лише марки машин, формений одяг, який носитимуть поліцейські, та за яким саме принципом працюють автомобілі-«фантоми».

Щоправда, згодом видання повиправляли заголовки, забравши прив’язку до місцевості. Втім за URL-адресою можна відстежити, які назви мали ці публікації на початку.

 

СПРОСТУВАННЯ

Як повідомила у коментарі нашим журналістам речниця патрульної поліції Рівненщини Оксана Юрченко, насправді на дороги області 25 січня не виїхав жоден «фантомний» патруль. Річ у тому, що наразі таких автомобілів є лише чотири в країні. Коли «фантоми» з'являться на Рівненщині – невідомо.

Натомість на сайті МВС зазначають, що до кінця 2022 року планують придбати 30 таких автівок, у 2023 – ще 110.

МЕСЕДЖ 2. «Фантоми» потрапили в аварію

За кілька днів після того, як на українські дороги виїхали чотири автомобілі «фантомних» патрулів, в соцмережі ТікТок поширили відео, що начебто автомобіль таємної поліції вже потрапив у аварію. Під російськомовну пісню демонструють фото понівеченого внаслідок ДТП авто Skoda Kodiaq. Що конкретно трапилося і за яких обставин начебто правоохоронці потрапили в дорожньо-транспортну пригоду – не повідомляють. Допис супроводжується лише кількома хештегами, серед яких, зокрема, «фантом» та «поліція». Номерні знаки на автомобілі заретушовані. 

 

СПРОСТУВАННЯ

Перевіривши фото на першоджерело, ми виявили, що взяті вони з російського ресурсу, який спеціалізується на продажі автомобілів – DRIVE2.RU. Конкретно ці знімки ілюстрували допис одного з користувачів ресурсу під ніком HerbertWest, де йдеться про те, що автор ремонтує автівку Skoda Kodiaq. У публікації автор зазначає, що водій автівки ввечері рухався малознайомою дорогою, а коли пішов на обгін іншого транспортного засобу – злетів у кювет. Попри значні пошкодження автомобіля, власник все ж вирішив відремонтувати його. Потім користувач російського автосайту розповідає про те, яким саме ремонтним роботам піддавався кросовер. Жодного слова про те, що ця машина або ж її власник має стосунок до правоохоронних органів, у матеріалі немає.

 
 

ВИСНОВОК

На дороги Рівненщини не виїхав жоден із «фантомних» патрулів. Це ФЕЙК.

Новостворені «фантомні» патрулі не потрапляли в аварію. Це також ФЕЙК.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024