стрічка

Луцька «Свобода» вимагає від Києва реакції на російську загрозу: в чому маніпуляція

31 Січня 2022, 17:40
Луцька «Свобода» вимагає від Києва реакції на російську загрозу: в чому маніпуляція 3400
Луцька «Свобода» вимагає від Києва реакції на російську загрозу: в чому маніпуляція

Голова фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Луцької міської ради  Микола Федік на сесії міськради оприлюднив заяву фракції про те, що центральна влада зобов'язана вжити негайних заходів для підготовки відсічі до можливого російського вторгнення, а не вдавати, що нічого не відбувається.

Дослівний текст промови депутата 27 січня опублікував сайт «Волинь UA». 

У своїй заяві голова фракції нагадує, що російська агресія триває восьмий рік, говорить всім відомі факти про накопичення російських військ біля українських кордонів тощо. Також Микола Федік у своїй промові озвучив шість вимог «Свободи» до центральної влади.

Текст заяви фракції «Свобода»
Текст заяви фракції «Свобода»

Журналістка проєкту «Брехунець» з'ясувала, які з цих вимог реально виконати, а що – чистий популізм.

СПРОСТУВАННЯ

Директор аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталій Лебедюк розповів нам, що таке звернення – суто політичне з нотками популізму. Будь-яка політична партія, за своєю природою, намагається мобілізувати електорат навколо себе. Але є хороша сторона цієї заяви, яку цілком можливо втілити в реальність.

«У цій ситуації депутати територіальних громад мають численні можливості, передбачені статтею 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Замість популістичних вимог, оприлюднених у заяві, варто було б звернутися до міського голови, чи створити комісію з моніторингу безпекової ситуації тощо», – прокоментував експерт. 

Також Віталій Лебедюк зазначив, що Луцька міська рада не внесла моніторинг безпекової ситуації в громаді у план своєї роботи на перші пів року.

«Більше того в плані роботи Луцької міської ради на I півріччя 2022 року не передбачено навіть питання про моніторинг безпекової ситуації в громаді. Якби метою було зміцнення тероборони територіальної громади, то й рішення були б практичні, а не популістські вимоги. Гарним прикладом є ініціатива однієї з фракцій, яка передбачає виділення додаткових 100 тисяч гривень на тероборону», – розповів директор «Школи політичної аналітики «ПОЛІС».

Віталій Лебедюк коротко прокоментував і самі вимоги фракції.

«Писати по кожному пункту немає сенсу, оскільки там суцільний популізм і більшість тих вимог (наприклад пункт 3) належить до сфери відання територіальної громади».

ВИСНОВКИ

Звернення, ініційоване фракцією Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Луцької міської ради не матиме жодного результату. Це – політичне рішення, піар. Але представники органів місцевого самоврядування можуть розв'язувати питання місцевого значення, як-от створення комісії з моніторингу безпекової ситуації на базі Луцької міської ради.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: Депутати Рівнеоблради просять перейменувати Росію: чому це популізм

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024