стрічка

Співачка з Закарпаття виступала у Криму: чи порушує це правила Євробачення

28 Січня 2022, 15:30
Alina Pash 1873
Alina Pash

Співачка з Закарпаття Alina Pash виступала в окупованому Криму та постійно потрапляє у скандали про стосунок до Росії, проте на Суспільному не побачили у цьому порушення вимог нацвідбору на «Євробачення-2022».

 

Співачка надала гарантії, що її виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався зі сторони України. На її думку, це не є порушенням законодавства України. Про це пише «ДМ Суспільного».

 

Національна суспільна телерадіокомпанія України разом із виробником національного відбору на «Євробачення-2022», компанією «Френдс Про ТВ», заявили, що не мають доказів порушення фіналісткою Alina Pash правил конкурсу.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на корпоративному сайті Суспільного.

«Відеоінтерв’ю Alina Pash, яке зараз у мережі наводиться як доказ порушення вимог нацвідбору, не містить жодного факту, що підтверджує порушення фіналісткою правил перетину кордону України», – йдеться у заяві.

На Суспільному зазначили, що опрацювали анкети, подані на участь у національному відборі, і перевірили їх на відповідність вимогам, передбаченим правилами національного відбору. Учасниця Alina Pash надала гарантії, що не порушувала законодавство України і вимоги конкурсу: її виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а кордон вона перетинала зі сторони України.

Читайте також: Kalush Orchestra пройшли у фінал Нацвідбору Євробачення

У компанії пояснили, що не є правоохоронним органом, перевірку фактів порушення здійснювали виключно з відкритих джерел та на основі отриманих від учасників гарантій. 

«Якщо коментатори мають докази зворотного — просимо надати їх для підтвердження», – закликали у НСТУ.

До слова, Катя Осадча у програмі «Світське життя» запитувала співачку Alina Pash про те, що та «залітала у Крим через Москву, що протиречить закону України». Співачка відповіла, що хотіла поїхати до української дівчини і заспівати їй українських пісень. 

«На рахунок того, як ми туди летіли, на жаль, я не могла коригувати цей момент і була безсила у цьому випадку. Будучи тоді не такою медійною персоною, я не могла думати про такі наслідки, які можуть потім вилізти», – сказала вона Каті Осадчій після виступу на святкуванні Дня Незалежності у Києві у 2019 році.

У правилах національного відбору на участь у пісенному конкурсі «Євробачення-2022» йдеться: «4.5. Учасник відповідає вимогам цих Правил та гарантує, що: 

  • не здійснював концертну діяльність, виступи, участь у будь-яких публічних та/або приватних заходах, організованих державними органами, установами, господарюючими суб’єктами тощо країни-агресора чи на території країни-агресора, в Автономній Республіці Крим та/або на іншій окупованій території України після 15.03.2014 та не планує, не здійснюватиме анонсів відповідних виступів(у) як в період до і під час проведення Відбору, так і в період після Відбору до дати фіналу Конкурсу включно; 
  • не здійснював в’їзд на територію / виїзд з території Автономної Республіки Крим та/або тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з порушенням законодавства України».

Читайте також: Alina Pash записала кавер-версію на пісню Скрябіна «Чекаю ночі»

Журналісти Район.Культура вирішили дізнатися більше про творчу діяльність Alina Pash. І виявилось, що співачка неодноразово потрапляла на осуд від прихильників через співпрацю із російськими виконавцями. 

Виконавиця записувала кавер на пісню російського репера Богдана Тітоміра «Делай, как я» у парі зі своїм колегою DrumsDaddy за фінансової підтримки російської компанії «Ферреро Руссия».

Тоді це викликало хвилю обурень від фанатів, адже вони звикли слухати пісні українською мовою у виконанні кумирки. Та ще й звинуватили її у використанні російських грошей на свою рекламу.

Також  Alina Pash взяла участь у музичному триб’юті до 130-ліття російського письменника Осипа Мандельштама під назвою «Сохрани мою речь навсегда». Участь у цьому проєкті взяли 24 артисти, переважно російські (гурт Shortparis, Леонід Агутін, Noise MC, гурт Tequilajazz, Біллі Новик, Ілля Лагутенко та інші).  Участь української співачки у цьому триб’юті знову обурила українців. 

В інтерв'ю для Української Правди, Pash зазначила, що любить свою країну, але не вважає себе патріоткою.

«Я хочу бути Ukrainian artist, але не вважаю за потрібне прив`язуватися до конкретного місця на мапі. Хочу подорожувати і сіяти довкола себе красу», – сказала співачка.

Відомо, що Alina Pash належить до тієї категорії зірок, які вважають, що «культура – поза політикою». 

У інтерв'ю Українській Правді співачка зазначала, що збиралась виступати на території Росії, та відмінила поїздки через хвилю хейту в мережі.

«Виступи довелося скасувати, бо чимало людей почали мені погрожувати. Заходиш до них на сторінки, а в руках – автомати. Стає страшно. Навряд такі люди здатні нести добро», – розповіла співачка Українській правді.

На своїй фейсбук-сторінці у 2019 році Alina Pash повністю заперечила будь-які бажання виступів у Росії, і що будь-який її стосунок до РФ – це приватне життя. Через зневагу до себе та погрози, як зазначила співачка, вона змушена була написати гучну заяву.

«За час існування проєкту Alina Pash я жодного разу не виступала на території Росії. З моменту виходу першого релізу 2018 ми дістали десятки пропозицій, яким я відмовила. 2017 року за особистими обставинами я була на території Росії, як приватна особа. Так, я зробила фото зі світшотом «KYIV» на Красній Площі. Тому що вважаю, що саме так має англійською писатися назва української столиці. Київ, не Кієв. 2015 року я була на території Криму із музикантами з візитом до родичів членів команди, у яких було весілля», – йшлося у дописі.

В українській Вікіпедії пише, що на 11 червня 2018 року співачка планувала виступ в Росії, в центрі Сколково. У зверненні, де Аліна розповідала про виступ у Сколково, виокремлює закарпатський говір в окрему мову та заявляє про космополітичні погляди.

Організатор виступів — російська компанія «Bosco di Ciliegi», що належить Михайлу Куснировичу, довіреній особі Путіна на виборах президента РФ 2018 року. 

Інші заплановані концерти в Москві, зокрема на фестивалях «Дика м'ята» та «Bosco fresh fest-2018» теж скасували. Співачка пояснила це так: «музиці не місце там, де є шум та ненависть».

Блогер Леонід Поліщук на каналі «Реакції Євробачення» провів своє дослідження щодо ситуації,що скалалася навколо закарпатської співачки, а також презентував ексклюзивний уривок із пісні KALUSH Orchestra:

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром