стрічка

На Ратнівщині селяни погрожують перекрити міжнародну трасу у підтримку невакцинованого фельдшера

27 Січня 2022, 07:40
У Річиці селяни погрожують перекрити міжнародну трасу через невакцинованого фельдшера 503
У Річиці селяни погрожують перекрити міжнародну трасу через невакцинованого фельдшера

У Забродівській громаді селяни погрожують перекрити трасу Ковель-Брест. 

Тридцять п’ять кілометрів розбитої дороги, якою дуже не часто їздять маршрутки, – саме стільки ризикують долати до районного центру мешканці трьох сіл, що на Ратнівщині, бо можуть залишитися без медичної допомоги на селі. Тут через відмову від вакцинації проти COVID-19 від роботи відсторонять фельдшера місцевої амбулаторії Олександра Кіпеня. Рішення вступає в силу 1 лютого, пише Конкурент.

 

Люди обурені таким рішенням, тому стукають у всі двері, аби не залишитися без медичної допомоги. Відтак у середу, 26 січня, біля амбулаторії зібралися мешканці трьох сіл. На зустріч приїхали представники місцевої влади з Ковеля, з ратнівської лікарні та громадської організації «ДОСТА Україна». За порядком стежили правоохоронці. Якщо влада не посприяє у позитивному вирішенні проблеми, люди погрожують перекрити трасу Ковель-Брест. 

Як розповів Олександр Кіпень, від щеплення він відмовляється через особисті переконання.

Олександр Кіпень
Олександр Кіпень

Це моя позиція і я маю на неї право», – каже фельдшер.

Розповідає, що ніколи не робив тест на коронавірус, бо за час пандемії жодного разу не хворів.

«Люди звертаються постійно. Я звик допомагати. Що не знаю – завжди питаю в колег, досвід якийсь є, але кожна людина – загадка, тому просто ніколи не буває», – розповідає Олександр.

Зауважує, що він не підбурює місцевих мешканців на протести та розуміє рішення місцевого керівництва.

 

Вакансія лікаря у Річицькій амбулаторії вільна. Саме приміщення збудоване нещодавно і в ньому передбачена квартира для лікаря – дві кімнати, кухня, ванна і навіть службове авто. Проте у віддалене поліське село ніхто їхати не хоче.

«Доктор Саша» – саме так звикли називати місцеві Олександра Кіпеня. Він працює вже тридцять років. І за цей час, як розповідають жителі, напевно, не знайдеться такої людини, яка була б незадоволена його роботою. А звертаються до нього жителі аж трьох сіл – Річиця, Мельники-Річицькі та Піски-Річицькі.

Місцева жителька Світлана розповідає, що люди не уявляють, що будуть робити, якщо Олександр не буде працювати.

«Навіщо його в людей забирати, якщо він потрібен нам? Він душу вкладає в людей. Він працює мало не цілодобово. Чесно: я навіть не знаю, скільки він спить. Якщо його заберуть, то де ж та турбота про людей, про яку всі говорять? Він прекрасний фахівець – нам і сімейного лікаря не треба. Відкриває двері і до всіх завжди з посмішкою. А зайдіть в Ратне: якщо прийшли з температурою, то втікатимуть від вас», – розповідає Світлана.

Дуже болюче сприймають звістку про відсторонення й колеги. Зокрема, медсестра Людмила каже, що Олександр врятував не одне життя, тому людям без нього буде дуже важко.

«Мені «пощастило» захворіти на ковід вже вдруге, хоча я вакцинована, а Саша у нас тримається весь цей час. Йому допомагає стійка віра в Бога. Його підтримують люди, бо він дійсно допомагає: вислухає, підтримає, порадить, полікує. А в період цієї пандемії він врятував не одне життя», – каже Людмила.

Тво директора КП «Ратнівський центр первинної медичної допомоги» Людмила Терещук переконує, що про проблему знає, бо до неї звертаються місцеві мешканці з проханням посприяти у зміні рішення відсторонення Олександра від виконання своїх обов’язків. Проте, стверджує, проти закону піти не може, адже на неї будуть накладені великі штрафні санкції.

«Я теж за те, щоб Олександр працював. Я ставлюся до нього з повагою, хоча він не лікар, а фельдшер, але він те село тягне. Проте проти закону піти не можу. У районі таких медиків шестеро, ми всіх попередили завчасно», – наголосила Людмила Терещук

Лікарка каже, що в районі є проблема з сімейними лікарями. Наразі з 19 – 9 з підтвердженим ковідом. Також чотирьом лікарям уже понад 70 років і мало молодих кадрів.

«У Річицькій амбулаторії є службові квартира і автомобіль, але немає лікаря. Працюємо над цим, даємо оголошення, але знайти медика не вдається. Не хочеться бути голослівною, але двічі в місяць будемо намагатися направляти лікаря для прийому хворих. Мені теж людей шкода, але їм доведеться добиратися до районного центру», – каже лікарка.

Проте людей обурює таке рішення, адже до Ратного – 35 кілометрів, а транспорт їздить не так часто. Особливо важко буде людям старшого віку та тим, у кого малі діти, адже на таку поїздку на прийом до лікаря потрібно буде витратити цілий день.

До слова днем раніше, вже зібралися селяни, аби обговорити цю проблему з головою Забродівської ОТГ Миколою Калачуком.

Наразі проблема не вирішена. Деталі – на відео Ольги Германюк.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024