стрічка

Не звільнили, а відсторонили: в соцмережі маніпулюють судом працівниці з луцьким дитсадком

27 Січня 2022, 13:30
Не звільнили, а відсторонили: в мережі маніпулюють судом працівниці з луцьким дитсадком 4257
Не звільнили, а відсторонили: в мережі маніпулюють судом працівниці з луцьким дитсадком

У Луцьку працівниця дитячого садка, яку звільнили з роботи через відсутність вакцинації проти COVID-19, подала до суду та виграла його. Тепер її повинні поновити на роботі та виплатити кошти за вимушений прогул – така інформація шириться просторами Телеграму.

Зокрема, подібні повідомлення розмістили канали «Ковид Сопротивлени» та «Net Maska Ua. ПРАВОВЕД».

 
 

Журналісти проєкту «Брехунець» проаналізували публікацію та готові пояснити, чому оприлюднене – не відповідає дійсності.

МАНІПУЛЯЦІЯ

В обох телеграм-каналах публікації розміщені російською мовою. Вакцинацію проти COVID-19 автори називають «уколом проти Міккі-19». Кількома реченнями описують ситуацію, мовляв, працівниця дитсадка відмовилася від щеплення, її звільнили з роботи, однак вона не погодилася з позицією роботодавця й подалася шукати правди в суді. І таки відстояла свою позицію – суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко ухвалив рішення поновити жінку на роботі та виплатити їй грошову компенсацію за вимушені прогули. 

Як доказ – в Телеграмі опублікували фрагмент відео з судового засідання, на якому суддя в досить-таки зухвалій формі пояснює керівниці дитячого садка, чому її рішення суперечить нормам закону.

Автори дописів зауважують, що під час засідання суддя був без маски. Фрагмент відео ж взятий із сюжету місцевого телеканалу «Аверс».

ПЕРЕВІРКА

У Луцькому міськрайонному суді справді розглядали справу працівниці одного з дитсадків, яку на початку листопада відсторонили від роботи через відсутність щеплень проти коронавірусної інфекції. Приймаючи таке рішення, освітній заклад керувався Наказом МОЗ від 4.10.2021р №2153, який набрав чинності 8 листопада.  Однак, Тетяну Співак (так звати жінку – авт.) лише відсторонили від роботи, а не звільнили, як повідомляли телеграм-канали. Тобто повідомлення – МАНІПУЛЯЦІЯ!  Оскільки, вакцинувавшись, жінка могла повернутися до виконання своїх професійних обов’язків.

Справді, суддя Ковтуненко, який розглядав цю справу, прийняв рішення визнати протиправним та скасувати наказ про відсторонення від роботи Тетяни Співак, стягнути із закладу дошкільної освіти на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, а також компенсувати жінці судові витрати та витрати на адвоката.

Однак заклад дошкільної освіти протягом місяця з дня оголошення рішення може подати апеляцію. Оскільки цей термін ще не минув, твердження, що дитсадок компенсує своїй працівниці усі заявлені нею вимоги – МАНІПУЛЯЦІЯ!

Приймаючи рішення, суддя Ковтуненко керувався тим, що в нормативно-правових актах немає прямої вказівки про відсторонення від роботи невакцинованих працівників. До того ж у  кодекс законів про працю не внесені зміни щодо обов’язкової вакцинації проти коронавірусу. А постанова та наказ, каже Віталій Ковтуненко на засіданні, не може суперечити законодавству.

Втім, таким рішенням суддя дискредитує карантинні обмеження та вакцинацію. До того ж  на сайті Безоплатної правової допомоги зазначають, що людина має право вирішувати – вакцинуватися їй чи ні. Однак, якщо її робота передбачає контакт з іншими людьми, роботодавець та держава може вимагати зробити щеплення в обов’язковому порядку.

Зауважимо, що суддя Віталій Ковтуненко має досить неоднозначну репутацію. Зокрема, як повідомляє ГО «Чесно», він був слідчим суддею у справах проти чотирьох волинських активістів Євромайдану.

Свого часу прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо постановлення завідомо неправосудного рішення та службового підроблення. Досудове розслідування завершене, однак, за повідомленням з сайту «Волинське агентство розслідувань» з посиланням на прокурора, судове провадження зупинилося на стадії підготовчого засідання. Інформація щодо судового розгляду відсутня. За версією обвинувачення, суддя у квітні 2011 року нібито постановив рішення, що дозволило одній зі сторін вивести з-під заборони відчуження 27 об’єктів нерухомості та визнати недійсними договори іпотеки, застави приміщень, укладені нею з банками на загальну суму близько 25 мільйонів гривень.

Як повідомляє «Волинське агентство розслідувань», рішенням Луцького міськрайонного суду жінку, двох дітей та інваліда виселили із будинку. Не дочекавшись закінчення судової тяганини щодо законності такого виселення, будинок продали на торгах тещі судді цього ж суду Віталія Ковтуненка. Також агентство пише про можливу домовленість між державними реєстраторами та суддями, після якої стала можлива перереєстрація скандального будинку. 8 травня 2015 року обласне управління юстиції видало наказ про перевірку Луцького міського управління юстиції. 21 травня Луцьке районне управління юстиції перереєструвало попри те, що судовий арешт ще діяв.  Як повідомляє «Громадське. Волинь» суд неодноразово накладав арешт на цей будинок, а 29 липня 2015 року Апеляційний суд Волинської області підтвердив рішення Ковельського міськрайонного суду щодо скасування торгів на придбання будинку речові права на будинок.

Як пише портал «4 влада» 11 травня 2014 року, Волинська Самооборона Майдану зафіксувала порушення правил дорожнього руху суддею Луцького міськрайонного суду Волинської області Віталієм Ковтуненком. Цей випадок також знайшов підтвердження у рішенні ВККС: «Так, порушивши Правила дорожнього руху, суддя Ковтуненко В. В. відмовився надати інспектору Державної автомобільної інспекції посвідчення водія та документи про право власності на автомобіль і, вважаючи неправомірною зупинку його автомобіля, продовжив рух».

ВИСНОВОК

Працівницю дитячого садка у Луцьку, яка не була щепленою проти коронавірусу, не звільнили з роботи, а лише відсторонили, тому це – МАНІПУЛЯЦІЯ!

Суд прийняв рішення про поновлення жінки на роботі та виплатити їй компенсацію за вимушений прогул, а також покрити витрати на судовий збір та послуги адвоката. Однак відповідач, тобто дитячий садок, ще може подати апеляцію. Тому твердження, що відсторонена працівниця домоглася грошового відшкодування роботодавцем – МАНІПУЛЯЦІЯ!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 Читайте також: «Нова ціль – заколоти всіх»: на Волині поширили відео відомого ковід-дисидента

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024