стрічка

«Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Волині

25 Січня 2022, 09:07
Успенський собор (Мстиславів храм) 506
Успенський собор (Мстиславів храм)

Завершилося оцінювання робіт учасників конкурсу за найкраще фото у різних областях України для Вікіпедії. 

Найкращим фото у Волинській області журі обрало світлину Успенського собору (Мстиславів храм) у Володимирі, автором якої є Сергій Зисько. Журналісти Район.Культура дізналися результати на сайті конкурсу.

Членкиня журі Наталія Шестакова високо оцінила роботу фотографа.

«Виразна презентація пам’ятки у поєднанні з романтичністю та динамікою літнього сонячного неба. Лаконічність та чистота ліній завдяки продуманому ракурсу», – зазначила Наталія Шестакова.

Храм збудований за часів волинського князя Мстислава II Ізяславича у 1160 році, перебудований у XVIII столітті. Успенський собор є пам’яткою давньоруського зодчества. Розташований він у самому центрі міста Володимира поруч з древніми міськими валами. Під час пожежі 1683 році, яка спустошила все місто, собор дуже постраждав і був відновлений лише в 1753 році.

Світлина цієї пам’ятки уже перемагала у номінації «Найкраще фото області» у 2012 році.

Кількість пам’яток Волинської області у конкурсному списку сягає 3484 об’єктів. За час проведення конкурсу світлини є у понад третини з них — 1363. Цього року 11 учасників подали 743 фото 248 пам’яток Волині, з них 89 — завантажені вперше. За час проведення конкурсу 186 учасників вантажили світлини пам’яток Волині.

Довідково. «Вікі любить пам’ятки» – найбільший у світі міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини. 

В Україні конкурс проходив вже вдесяте. Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії. Конкурсний список складається з понад 92 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх областей України, в тому числі Криму. 

За попередні роки понад три тисячі учасників завантажили вже майже 330 тисяч світлин майже 38 тисяч об’єктів культурної спадщини – культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс має на меті це виправити. 

Участь у конкурсі могли взяти всі охочі. Для цього протягом вересня вони завантажували на Вікісховище світлини власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. 

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні, та переможцями спецномінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024