стрічка

Фейколітаки над Луцьком і російська агресія: деза на Волині 17-23 січня

24 Січня 2022, 20:30
Фейколітаки над Луцьком і російська агресія: деза на Волині 17-23 січня 3940
Фейколітаки над Луцьком і російська агресія: деза на Волині 17-23 січня

Упродовж минулого тижня дезінформатори тримали інформаційний простір Волині у чималій напрузі. Поруч з уже звичними маніпуляціями про COVID-19, з’являлися фейкові повідомлення про можливу подальшу агресію з боку Росії. У вирі пропаганди та брехні з’явилася нова учасниця – Республіка Білорусь. Адже у зв’язку із військовими російсько-білоруськими навчаннями очікується чимало маніпуляцій і провокацій.

Проєкт «Брехунець» з 17 по 23 січня досліджував інфопростір Волині та знайшов чимало «шедеврів» фейкотворців.

Тема, яка хвилює усіх – подальша агресія з боку Росії. Саме вона провокує величезний масив дезінформаційних повідомлень, пропаганду та тривожні настрої в українців. Проросійські телеграм-канали наповнені фейками про початок війни, введення воєнного стану в Україні. До інформпотоків минулого тижня долучилася і Білорусь. Адже 18 січня туди почали прибувати російські військові, щоб взяти участь у  навчаннях сил реагування Союзної держави, які запланували на лютий цього року. Навчання, що отримали назву «Союзная решимость», пов’язані з «військовою активністю НАТО поблизу Білорусі». Польщу, Литву та Україну там звинувачують у «мілітаризації, збільшенні чисельності армій та агресивній і деструктивній політиці».

На фоні цього у соцмережах активно поширюють різні неправдиві повідомлення, аби посіяти паніку і збільшити загальну тривожність українців. До прикладу, брехню про те, що озброєні люди у формі без відміток зайняли школу у підконтрольному Києву селі Новогнатівка на Донбасі. Або фейк, що Львів, Луцьк і Васильків підняті по бойовій тривозі, начебто у зв’язку з тим, що три білоруські винищувачі зайшли на територію України.

Усі ці повідомлення – свідчення того, що можемо очікувати нових провокацій на українсько-білоруському кордоні.

Активними минулого тижня були й шахраї. Фейковий автомобіль TESLA розігрували у фейсбук-групах Волині та Рівненщини. Для того, аби «попастися на гачок», потрібно було виконати низку вимог. Журналістка проєкту «Брехунець» перевірила його справжність і з’ясувала, що компанія Tesla fans немає до нього ніякого стосунку. Організація, що проводить розіграш, сумнівного походження. Вона використовує крадені фото, а сам сайт – потенційно небезпечний і може містити шкідливі програми.

Слід додати, що шахраї не залишають інтернет-майданчики для торгівлі такі як «OLX», «Prom.ua», «Shafa» тощо. На минулому тижні у фейсбук-групах часто з’являлися повідомлення про обман. Люди з метою застороги поділилися скриншотами листувань з ошуканцями. Тут і пропозиція про відкриття підозрілого посилання, і маніпулятивний прийом «я ж оплатила товар, а гроші прийдуть до вас через місяць». Наші журналісти підготували коротенький список порад, аби застерегти від шахраїв і знати прийоми, які вони використовують.  

Спростовували на минулому тижні і антивакцинаторів. Відомий ковід-дисидент Сергій Гула записав  відео ««Нова ціль 2022 – заколоти всіх». На Волині воно з’явилося фейсбук-спільноті волинського селища Локачі. За допомогою таких відео автор активно дискредитує процес вакцинації в Україні та світі, популяризує створення нових теорій змов, маніпулює медичними термінами та словами. Деякі із речень навіть важко зрозуміти, адже у них відсутня частина слів.  А все тому, що за неправдивий контент YouTube обмежує подібну фейкову інформацію у відео. Канал можуть закрити, тому маніпулятор вдається до таких прийомів.

Не полишали надій ввести в оману читачів і телеграм-канали. На минулому тижні вони зосередили увагу на маніпулятивних повідомленнях про додаток Дія, пенсії українців, про пожежу в Нижньодністровському парку, оплати карткою в магазинах та блокуванням рахунків.

Читайте також: Моніторинг дезінформації на Волині за 10-16 січня

Моніторинг здійснювався у 58 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 11 каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром