стрічка

Військовий облік для жінок: що думають з цього приводу волинянки

20 Січня 2022, 14:43
Шачанки - про обов’язковий військовий облік для жінок 821
Шачанки - про обов’язковий військовий облік для жінок

Нещодавно Міністерство оборони України розширило перелік професій жінок, яких зобов’язують стати на військовий облік. До цього списку потрапило 35 фахових напрямків та сотні професій. Це стосується не лише технічної та інженерної сфер, а й музичного та сценічного мистецтва, апарату органів судової влади, музеєзнавства, бібліотекознавства, журналістики, реклами та зв'язків з громадськістю тощо. Згідно з наказом Міноборони цей процес триватиме до кінця 2022 року.

Фахівці пояснюють, що завдяки такому кроку в ЗСУ отримають чітке уявлення щодо використання фахівців дефіцитних військово-облікових спеціальностей у разі необхідності масштабної оборони нашої держави.

Газета «Шацький край» поцікавилась, що з цього приводу думають місцеві жительки.

Мирослава Цюп’ях, головна спеціалістка загального відділу Шацької селищної ради:

Наказ Міністерства оборони України із списком професій жінок, які зобов’язані стати на військовий облік, наробив шуму в суспільстві. Багато жінок не приховують свого обурення цим документом. Інші не розуміють, яку користь у справі захисту держави може принести, скажімо, бібліотекарка. Треті просто бояться вже самого слова «армія». Чому так? Бо наказ Міноборони важкою кувалдою впав на голови українок і оглушив їх ударом – своїм змістом. Жінок просто поставили перед фактом. Хоча мали б перед оприлюдненням документа провести інформаційну кампанію, розвіяти міфи і страхи, показати переваги, почути інші думки. Саму ідею вважаю слушною. В Україні триває війна, і немає впевненості в завтрашньому дні. Якщо жінка, яка перебуватиме на військовому обліку, захоче стати корисною для держави у разі загострення збройної агресії, то чому б і ні…

Неля Сацюк, депутатка селищної ради, підприємиця, громадська діячка:

Я пам'ятаю часи, коли жінки стояли на військовому обліку, і це все було звичною справою. Якраз наш випуск був першим, коли сталися зміни.  Мабуть, зараз чоловікам дуже важко в армії, тому й кличуть жінок (усміхається). А якщо серйозно, то головне в будь-якій справі або професії не стать, а професіоналізм і відповідальність. І нам цього зараз дуже не вистачає.

Оксана Завадська, учасниця бойових дій на сході України:

Щодо мене, то я не проти служити. А от щодо закону – категорично проти, хоч прийняте рішення аж ніяк не стосується призову, контракту та строкової служби в армії. Усьому цьому й надалі не підлягатимуть жінки без власної на те згоди, якщо самостійно не захочуть підписати контракт. Вони зобов’язані стати на військовий облік і все. Але все одно — це малоприємна річ, адже актуальним для них він стане у разі проголошення війни. Тоді всі держави, з обліком і без нього, завжди закривали вакансії у війську, не запитуючи згоди.

Віта Сулім, вчителька історії опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів «Шацький ліцей»:

Моя думка така: захищати батьківщину – це суто чоловіча справа. Навіть козаки не допускали жінок до Запорозької Січі.

Хоча, якщо деякі жінки бажають, то, будь ласка, нехай ідуть і служать. Це є добровільною справою кожної з нас, але слід пам’ятати, що в армії  місце лише сильним та вмотивованим людям.

Світлана Забродоцька, продавчиня магазину «Квінта»:

Я не розумію, через що виникає стільки паніки. Військовий облік для жінок був завжди, але для вужчого кола професій. У такий складний час, коли на сході України йде війна, і жителі всіх інших регіонів постійно перебувають під загрозою масштабного нападу ворога, кожна з нас повинна бути готовою до захисту рідної землі.

Я не проти стати на військовий облік та виконувати все, що вимагатимуть.

Наталія Островець, майстриня б’юті галузі: 

Особисто я проти того, щоб ставити усіх жінок на облік, оскільки під цей список підпадає 90%. У нас достатньо військовозобов’язаних чоловіків, тому немає потреби включати в резерв ще й жінок різних вікових категорій, до цього слід було підходити більш виважено.

Я щодня спілкуюсь з різними жінками, і це питання зараз є досить актуальним. Але вони дотримуються такої ж думки.

Мар’яна Ватрич, ЛОР-лікарка Шацької лікарні:

Важко сказати, адже я не дуже заглиблювалася в нюанси цієї справи, бо вже давно перебуваю на військовому обліку як медик. Але, на мою думку, такі речі повинні відбуватися за власним бажанням, а не в примусовому порядку.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024