стрічка

Крижаний репортаж: як лучани пірнали в Стир на Водохреще

19 Січня 2022, 17:09
«Здалося, що я розпадуся на частинки»: як лучани пірнали в Стир на Водохреще 620
«Здалося, що я розпадуся на частинки»: як лучани пірнали в Стир на Водохреще

Щороку на Водохреще на центральному пляжі Луцька збираються охочі пірнути в крижану воду або ж подивитися як пірнають інші. Православні християни вірять, що освячена в цей день вода річки набуває цілющих властивостей. Тож 19 січня митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив воду в річці Стир.

Журналістка Район.Луцьк бачила, як лучани оздоровлюються з нагоди свята.

У середу, 19 січня, після богослужіння в Свято-Троїцькому соборі, де відбулося перше освячення води, віряни хресною ходою рушили до Стира. Там митрополит Михаїл освятив річку для охочих скупатися. Цьогоріч Водохреще у Луцьку виявилося відносно теплим, адже температура не опускалася нижче -4.

На обох берегах річки зібралися десятки людей – хто для традиційного занурення, а хто вболівати. З боку парку біля спортивних знарядь у великому казані варили кашу, щоб відразу зігрівати «моржів». А по той бік з колонок лунали колядки та щедрівки, яким де-не-де підспівували присутні.

Митрополит Михаїл після освячення річки щедро покропив і людей на березі. А згодом пояснив, що купатися в крижаній воді для оздоровлення необов’язково.

«Доторкання до води освяченої в першу чергу допомагає, а вже температуру людина сама обирає. Комусь подобається тепла ванна, комусь річка. Тому ми йдемо назустріч і одним, і другим. Зараз поїдемо на водоканал і там освятимо воду для тих, хто зовсім не має можливості прийти. Але будь-яке таїнство базується на вірі в Бога й довірі до Бога», – пояснив владика.

Серед лучан, які по черзі спускалися східцями в річку, було помітно і бувалих «моржів», і новачків. Багато пірнали цілими сім’ями. Коли чоловік з хлопчиком років 10 на руках поліз у воду, якась жінка на березі не надто тихо прокоментувала: «Боже, нащо так знущатися з дитини».

Проте, дітей було багато. Старші самі занурювалися, зовсім маленьких батьки просто вмивали свяченою водою. Декому ж пощастило спати в теплому візочку, поки мама з татом по черзі роздягалися і пірнали в Стир. Наприклад, молоде подружжя Юрія і Валентини та їхній семимісячний син, які лише кілька місяців тому переїхали в Луцьк, прийшли на пляж підтримати сімейну традицію. Юрій пірнає в освячену воду щороку. Для Валентини ж це було вперше.

«Чесно, це такий стан між померти і просто вийти з води. Мозок просто вибухає, він не розуміє, що відбувається, але ти знаєш, що тобі треба зайти, окунутися і просто вийти спокійно. Спочатку, коли я вийшла, мені здалося, що я просто розпадуся на маленькі частинки, але зараз вже так тепло, що я мабуть могла б і без куртки спокійно пройтися», – ділиться враженнями Валентина.

Валентина
Валентина

Юрій додає: дуже радий, що дружина цього року його підтримала і пірнула у воду разом із ним.

Біля води весь час чергували рятувальники, а за порядком стежили патрульні та поліція діалогу.

Читайте такожУ Палаці культури розпочались «Різдвяні піснеспіви»

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром