стрічка

У Білорусь прибули на навчання російські війська: можливі провокації

19 Січня 2022, 08:30
У Білорусь прибули на навчання російські війська: можливі провокації 4659
У Білорусь прибули на навчання російські війська: можливі провокації

До Білорусі 18 січня почали прибувати російські військові, щоб взяти участь у  навчаннях сил реагування Союзної держави, які запланували на лютий цього року.

Про це повідомили у пресслужбі білоруського міністерства оборони.

За інформацією Ради безпеки Білорусі, навчання, які отримали назву «Союзная решимость», пов’язані з «військовою активністю НАТО поблизу Білорусі». Польщу, Литву та Україну там звинувачують у «мілітаризації, збільшенні чисельності армій та агресивній і деструктивній політиці».

До слова, ці неправдиві наративи нам вже знайомі. Російські спецслужби користуються ними для формування хибної думки в українців про Євроінтеграцію та бажання України стати членом НАТО. Президент РФ Володимир Путін бреше про НАТО, щоб виправдати агресію Кремля проти України – і це сигнал для всіх у Європі. Про це у своїй статті говорить міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

Читайте також: П'ять фейків про НАТО

У рамках навчань «Союзная решимость» російські і білоруські війська відпрацюють протистояння Польщі, Україні та країнам Балтії.  Це сигнал-попередження для України, адже можна очікувати нових провокацій на українсько-білоруському кордоні.

Нагадаємо, у вересні минулого року, коли за волинським лісом у Бресті перебувало близько 200 тисяч російських військових на навчанні «Захід-2021», у Білорусі заявили про обстріл їх прикордонного знаку з території України.

Читайте також: Тактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

У грудні в державному прикордонному комітеті Білорусі повідомили, що під час навчань український військовий гелікоптер Мі-8 порушив білоруський кордон. Державна прикордонна служба України заперечила цю інформацію.

Від 18 січня почалася нова хвиля провокацій, можливо, пов’язана з тим, що Британія підтримала Україну протитанковою зброєю, щоб допомогти захиститися від потенційного вторгнення Росії.

До прикладу, у низці проросійських телеграм-каналів з’явилися небезпечні інформаційні «вкиди» про те, що озброєні люди у формі без відміток зайняли школу у підконтрольному Києву селі Новогнатівка на Донбасі. Це неправда, яка дуже активно і з метою нагнітання паніки поширюється у соцмережах.

Також у месенджерах масово розповсюджують фейк про те, що Львів, Луцьк і Васильків підняті по бойовій тривозі у зв’язку з тим, що начебто три білоруські винищувачі зайшли на територію України.

Очевидно, що Кремль отримав повний контроль над Лукашенком, тому буде використовувати його у власних інтересах. Тому українцям варто бути уважними: не реагувати на можливі провокації на кордоні з Україною і не поширювати неперевірену інформацію у соцмережах.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також:

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024