стрічка

В соцмережах поширюють фейк про розіграш авто Tesla

19 Січня 2022, 12:00
На Рівненщині поширюють фейк про розіграш Tesla 3175
На Рівненщині поширюють фейк про розіграш Tesla

На Рівненщині активно поширюють інформацію про те, що, начебто, компанія Tesla fans розігрує автомобіль моделі TESLA 3. Щоб взяти участь у розіграші, потрібно виконати низку умов, наведених у дописі.

Російськомовну публікацію розмістили у фейсбук-спільноті «Костопіль online». Згодом подібні дописи, щоправда, вже українською, з'явилися й у волинських групах «Підслухано Локачі» та «Підслухано Горохів».

Чому пост про розіграш – фікція, розбиралися журналісти фактчекерського відділу «Брехунець» видання Район.in.ua.

ФЕЙК

У дописі зазначають, що цей диво-автомобіль отримають п’ять сімей. Для цього потрібно підписатися на сторінку компанії, яка проводить розіграш, вподобати цю ж сторінку, в коментарях написати колір автомобіля, який би хотіли виграти, а також поділитися публікацією на свою особисту сторінку. Автори  публікації повідомляють, що переможець отримає повідомлення.

Допис ілюструють три знімки автомобіля різних кольорів. 

Здавалося б, нічого дивно, однак адміністратори  не уточнили, коли ж саме відбудеться розіграш. А на сторінці компанії, яка начебто й розігрує електрокар – лише кілька дописів однакового змісту, хоча аудиторія підписів перевищує 56 тисяч. Не зрозуміло також, у якій саме країні відбувається акція, оскільки адміністратор відповідає на коментарі чеською мовою, а сам сайт фірми – словацькою. Судячи з коментарів, то їх під постом залишали громадяни Чехії та України.

Тим, хто виконав попередні умови розіграшу, адміністратор у коментарях повідомляв додаткові: поширити публікацію у вісім активних груп, членами якої є учасник. Що теж видається дивним.

Важлива деталь: серед цих трьох електрокарів лише один Model 3! Два інші – Model S та Model X.

 

ПЕРЕВІРКА

Перевіривши на першоджерело фото автомобілів TESLA 3, які начебто розігрує компанія, з'ясувалося, що взяті вони з американського новинного сайту Green car reports, який спеціалізується на публікаціях про електромобілі. А це, відповідно, викликає неабиякі сумніви, що розіграш – справжній.

Безпосередньо сайт компанії Tesla fans має всього лише одну титульну сторінку. Тут нема розділів, будь-якої інформації про саму фірму, її контактів чи хоча б знімків автомобілів, які вона реалізовує.

На сайті всього лише кілька фраз словацькою мовою на кшталт: «Дякуємо за участь у цьому конкурсі, бережи вас Бог», «Це ваш останній шанс, щоб отримати нагороду TESLA MODEL 3! Зареєструйтеся зараз і підтвердить свій виграш»… Усі фрази мають гіперпосилання, проте при переході на них на комп'ютері спрацьовує попередження від антивірусної програми про те, що сайт – шахрайський.  

На ресурсі румунською мовою повідомляють наступне:

«Якщо вас попросять завантажити, виконайте всі кроки, наприклад, заповніть деталі та завантажте програму від нашого спонсора».

Однак насправді жодна програма не завантажується. Людині пропонують відправити смс-повідомлення з ключовим словом на зазначений номер з подальшим підтвердженням підписки. Що саме за підписка – незрозуміло, однак вартість відправленого повідомлення оцінюється в євро. Зазначають, що підписка – щотижнева. Тобто гроші з мобільного рахунку користувачів зніматиме щотижня, аж поки вони не відпишуться.  Зазначимо, що ця інформація розміщена досить дрібним шрифтом, який важко прочитати.

У центрі сайту Tesla fans опублікована світлина, яка займає чималу частину площі. Знімок досить розмитий. На ньому зображений особняк, попереду якого припарковані три автівки TESLA. На фоні цього всього стоять щасливі чоловік та жінка, засипані пелюстками троянд.

Виявляється, що це – популярна в Америці родина відеоблогерів Кетрін та Остін МакБрум. І ці автомобілі вони розігрували до Дня святого Валентина. А розміщений на шахрайському сайті знімок вони публікували у своєму Інстаграм. 

До того ж ресурс не має жодних вихідних даних, за якими можна було б перевірити адресу компанії, яка розігрує автівки, кому вона належить або ж сконтактувати з кимось із її керівників. Відповідно, можна зробити висновок, що цей сайт – не справжній.

ВИСНОВОК

Розіграш автомобілів проводить невідома компанія сумнівного походження, яка використовує крадені фото, а сам сайт – потенційно небезпечний і може містити шкідливі програми. Отже, публікація про можливість стати щасливим власником електрокарів немає нічого спільного з правдою.  Це ФЕЙК!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024