стрічка

Як не потрапити на гачок шахраїв у інтернеті: поради від «Брехунця»

21 Січня 2022, 15:20
Як не потрапити на гачок шахраїв у інтернеті: поради від «Брехунця» 3255
Як не потрапити на гачок шахраїв у інтернеті: поради від «Брехунця»

Шахраї часто шукають легкої наживи в обличчях продавців або покупців на таких інтернет-майданчиках для торгівлі як «OLX», «Prom.ua», «Shafa» тощо.

На Волині журналістки «Брехунця» за січень зафіксували декілька випадків шахрайства на «OLX». Деякі люди з метою застороги поділилися скриншотами листувань з ошуканцями у Facebook-спільнотах, зокрема у «Теревені про Луцьк».

На скриншотах шахраї пропонують відкрити підозріле посилання, ввести туди дані своєї банківської картки та отримати «оплату» за товар. Також тут можна помітити прийом маніпуляції на почуттях, адже шахрайка уже «оплатила» товар, а кошти повернуть через місяць. На іншому скриншоті ми бачимо образи та погрози з боку ошуканця.

Отож, як не потрапити на гачок шахраїв?

Не переводьте бесіду в інші месенджери

Якщо ви продаєте або купуєте товар на OLX чи інших майданчиках для торгівлі, ніколи не спілкуйтеся з потенційними продавцями/покупцями в інших месенджерах (Viber, WhatsApp, Telegram тощо).

У різних додатках для продажу/купівлі є функція надсилання повідомлення продавцю. Саме там варто вести бесіду щодо всіх деталей та оплати. Адже якщо все ж таки ви втрапите на гачок шахраїв, то зможете звернутися у службу підтримки цього додатку, а вони своєю чергою вживуть заходів для запобігання таким випадкам.

Також це зможе допомогти швидше знайти злодія.

Якщо ж ошуканцям вдасться обдурити вас в іншому месенджері, то тоді вам нічим не зможуть допомогти, або пошуки затягнуться надовго.

Нікуди не вводьте та не розголошуйте дані власних банківських карток

Це найголовніша порада, якою частенько нехтують покупці/продавці.

Сюди також можна віднести сумнівні посилання, які можуть переслати шахраї.

Перевірити продавця/покупця або сайт, послугами якого ви хочете скористатися, на наявність в списку шахрайських сайтів Black List ЄМА можна на сервісі Кіберполіції «STOP FRAUD».

Пам'ятайте, будь-яка банківська картка захищена досить надійно. Як розповідає фінансовий портал «Finance.ua», Якщо нею правильно користуватися, то злочинці навряд чи доберуться до ваших грошей. У кожної картки є:

  • 16-значний номер;
  • ім'я власника;
  • термін дії;
  • CVV-код, вказаний на зворотному боці, (використовується при розрахунках в інтернеті);
  • ПІН-код (ніде не зазначений і відомий тільки власнику, використовується при знятті готівки в банкоматах і розрахунках карткою).

Повідомляти іншим можна тільки перші два реквізити. Вони потрібні для того, щоб переказати гроші на картку. Все решта – суто конфіденційні дані, які можуть бути доступні й повинні бути відомі тільки її власнику. Якщо нікому їх не передавати, то ваші гроші залишаться вашими. Здавалося б, все просто.

Але злочинці отримують доступ до цієї інформації. І в більшості випадків її їм повідомляють самі покупці/продавці. Її виманюють хитрістю, використовуючи кілька стандартних методів.

Читайте також: В соцмережах поширюють фейк про розіграш авто Tesla

Шахрайські методи виманювання даних банківських карток

У листуванні з вами шахрай може застосовувати різні маніпуляції на ваших почуттях, аби отримати потрібні для нього дані.

Найпоширеніші з них:

  • Гра з вашими почуттями, а саме на совісті, жалісливості та людяності. Шахрай уже скинув вам «передоплату», кудись в невідому реальність. Ви не отримали сповіщення про надходження коштів або ж навіть не давали номеру картки, але він уже просить повернути кошти, перейшовши за посиланням, ввівши дані банківської картки й натиснувши «повернути кошти» або «отримати кошти». Ніколи не робіть цього, адже ви не знаєте, чи це посилання безпечне та правдиве!
  • Багато тексту та мало сенсу. Ошуканці можуть завалювати вас величезним потоком інформації, який довго чи важко читати та зрозуміти. Це можуть бути якісь інструкції, скриншоти, життєві історії, які не мають ніякого відношення до вас. Тобто усе, аби замилити очі, надокучити та щоб ви швидше дали дані банківської картки, а вони зробили свою брудну справу. Будьте терплячі та уважні!
  • Погрози та образи. Часто, коли шахраям не вдається вас ошукати, вони починають погрожувати, ображати та цькувати. А хтось в паніці, під таким тиском розповідає всі конфіденційні дані власної банківської картки. Тут потрібно швидко закінчувати бесіду, блокувати тощо!
  • «Виникли проблеми з оплатою від імені юридичної особи». Також шахраї вводять в оману певні компанії, тобто юридичних осіб. Дані картки чи рахунку виманюють таким чином, що ваш або платіж ошуканців не проходить, адже він від імені юридичної особи. Саме тому потрібно більше інформації про картку. Не вірте подібним побрехенькам, усі платежі проходять нормально!
Оскільки випадків шахрайства останнім часом стає все більше, «Брехунець» радить читачам бути уважними та звертатися до поліції, якщо ви стали жертвою шахрайської схеми.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024