стрічка

У селі на Рівненщині понад дві сотні учнів навчаються в аварійній будівлі

18 Січня 2022, 15:45
Школа у Млинку 862
Школа у Млинку

У селі Млинок діти навчаються в аварійній школі. Будівлю збудували 60 років тому із залишків розваленої церкви. Тепер в ній тріщить дах, фундамент і просідають стіни. Всередині немає вбиралень, водогону, а в частині приміщень відсутнє опалення.

Чи є перспектива дочекатись у селі будівництва нової школи, дізнавалось Суспільне.

У спортзалі Млинківського ліцею грубки багато років тому розібрали, тому взимку в приміщенні — зимно. Стеля тут ледве тримається. Дах давить на центральну стіну та зміщує її.

Водогону в приміщенні нема, тож воду до умивальника носять з криниці.

«Я жив у цьому селі, виріс у цій школі, вчився у цій школі. Ця школа зроблена зі старих матеріалів, це була розібрана колись церква. Її зруйнували за Радянського Союзу і побудували нам школу. Стіни пішли, ми їх тут же поскручували болтами, постягали, але школа в аварійному стані», — каже учитель ліцею Петро Ошурко.

Збудували школу на початку 60 років XX століття, але вбиральні в приміщенні тоді не передбачили. Тому діти за мінусової температури бігають до вуличних вбиралень, що за сто метрів від основного корпусу.

Вбиральня школи
Вбиральня школи

«Стоїть питання про будівництво нової школи. Проєктна потужність навчального закладу — 200 учнів, на цей час навчається 224 учні. У перспективі у нас дітей буде більше», — розповідає директор школи Олександр Касянчик.

Будувати новий корпус планують поруч зі старим, – розповідає депутат облради від округу Іван Калюта.

«Провели експертизу. Висновки експертів такі: школа в аварійному стані. Зараз ми робимо проєктно-кошторисну документацію. Хочемо, щоб за якихось років чотири була побудована нова школа на 300 місць», — розповів депутат.

Місцевий бюджет не зможе потягнути таке будівництво, пояснює Іван Калюта. Тож доводиться розраховувати на державне фінансування.

Переважну кількість шкіл на півночі області справді треба ремонтувати, – визнають в Рівненській обласній адміністрації. І Млинківський ліцей — серед них.

Цьогоріч перелік об'єктів «Великого будівництва» вже затвердили, переважно йдеться про завершення початого у попередні роки.

«В області в переліку є ще, як мінімум, 11 таких об'єктів аварійних. Ми хочемо повноцінно, в міру фінансових можливостей як державного бюджету, так і місцевих бюджетів, за декілька років вирівняти цю ситуацію, зробити позитив. І я думаю, що питання по селу Млинок, воно є актуальним, ми будемо планувати державну підтримку не раніше 2023 року», — додає перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

В ОДА місцевим чиновникам для добудови аварійних об'єктів радять наперед закладати кошти на співфінансування. І починати будівництво, коли вистачатиме грошей на весь проєкт.

Який стан школи, можете подивитись у сюжеті від Суспільного:

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024