стрічка

Чим володіє головний податківець Рівненщини, якого звільнили з посади

15 Січня 2022, 12:19
Віталій Чуй 530
Віталій Чуй

Виконувачка обов'язків голови Державної податкової служби Тетяна Кірієнко 13 січня вирішила звільнити очільника Головного управління податкової у Рівненській області Віталія Чуя.

Рішення про звільнення пов’язане з тим, що напередодні працівника рівненської податкової спіймали з 25 тисячами гривень хабаря. Персональну відповідальність за це повинен понести і керівник, йдеться у повідомленні Тетяни Кірієнко, пише 4 влада. 

Ми намагалися зв'язатися із Віталієм Чуєм, щоб почути його думку про звільнення. Крім того, дізналися, що він нажив за роки служби у податковій.

4-го січня у Рівному під час отримання 25 тисяч гривень хабаря затримали заступника начальника відділу податкової служби, повідомляло «Суспільне».

На сайті Нацполіції області інформація із подробицями з'явилась 10 січня. Там заявляли, що податківець налагодив схему перевірок підприємців. Як розповідала речниця Департаменту стратегічних розслідувань «Суспільному», за хабар посадовець мав не зважати на порушення підприємців і не штрафувати їх.

За інформацією журналістів, затриманий податківець – заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Віктор Анатолійович Шлапак. 

За кілька днів після оприлюднення інформації про хабар на сайті Державної податкової служби з'явилась заява голови Тетяни Кірієнко про те, що за підлеглого повинен понести відповідальність його керівник – Віталій Чуй. Тому його вирішили звільнити.

Віталій Чуй родом із Радивилова. Із 1993 року працює в рівненській податковій інспекції, був заступником начальника з 2004-го. У 2013 році працював начальником відділу у Державній податковій інспекції у Шевченківському районі Києва. Із 14 листопада 2014 року – начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області.

Виконувачем обов’язків начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Віталія Чуя призначили 19 серпня 2021 року. Так було вказано на сайті податкової Рівненської області. Але 14 січня такої інформації там вже немає, проте вона збереглася у кеші

Тепер обов'язки начальника податкової області виконує В'ячеслав Грабовий.

За 2020-й рік у податковій Рівненської області Чуй заробив понад 520 тисяч зарплати. Ще задекларував понад 25 тисяч доларів, понад 300 тисяч тисяч гривень та 550 євро на рахунках у банках чи готівкою.

На початку електронного декларування, у 2016-му, статки Віталія Чуя аналізувало «Громадське.Волинь». Тоді податківець із зарплатою у 9 тисяч гривень накопичив 40 тисяч доларів на рахунку у банку та 100 тисяч готівки, що привернуло увагу видання.

Окрім цього, його дружина Світлана, теж попри невисоку зарплату, тримала на банківському рахунку 27 тисяч доларів, 10 тисяч євро та 150 тисяч гривень зберігала готівкою. Син Чуїв Олександр теж мав 100 тисяч гривень готівки.

У короткому відео нижче «Громадське» також розповіло про Мерседес, записаний на батька Чуя, та про будинок на 350 квадратів у Рівному. Наразі будинок належить колишній тещі посадовця – Валентині Клименко.

Коментар