стрічка

У Рівне їде російський музикант, який не визнає окупацію Криму

14 Січня 2022, 21:21
У Рівне їде російський музикант, який не визнає окупацію Криму 10837
У Рівне їде російський музикант, який не визнає окупацію Криму

Російський ютуб-артист Олег Абрамов (творець і учасник музичного проєкту Radio Tapok), який не визнає той факт, що Росія напала на Україну і анексувала частину територій, їде з концертом у Рівне.

Концерт має відбутися 5 березня цього року у пабі «Сталева гора» о 19:00. І вартуватимуть квитки від 350 до 600 гривень. Про це «Брехунець» дізнався з сайту онлайн-продажів квитків.

Інформацію про тур Україною у 2022 році опублікували і на YouTube-каналі Radio Tapok.

 

Цікаво, що попит на такі концерти в Україні досі є, інакше б гастролер не збирав би повні зали прихильників. Зокрема, на час написання публікації на концерт «Тапка» в Рівному залишилось 9 вільних квитків з більш ніж 200.

 

До слова, Radio Tapok записує свої версії відомих радянських і рок-пісень. В одній з них навіть згадуються Севастополь, Донецьк і Луганськ.

 

У 2018 році гурт виступав на фестивалі «Нашествие» на підтримку російської армії, який проводили у співпраці з Міністерством оборони Російської Федерації. У той час, як деякі російські артисти бойкотували це дійство та відмовлялися брати в ньому участь.

Чим «прославився» Олег Абрамов

Цей росіянин є у базі неурядової організації «Миротворець», яка досліджує ознаки злочинів проти основ національної безпеки України. Зокрема у досьє Абрамова є «свідоме порушення Державного кордону України з метою проникнення до захопленого російськими окупантами Криму, незаконна діяльність у анексованому Криму».

 

Можливе підтвердження цьому – коментарі прихильників, написані у 2018 році.

 

Однак у 2018 році Державна прикордонна служба повідомляла, що на той час Абрамов не перетинав кордон з окупованим Кримом. Проте це не скасовує сумнівних заяв, які артист озвучував стосовно анексованого півострова та РФ.

А говорив він таке (з 3:13 хв на відео українського активіста Сергія Стерненка, який аналізував заяву Абрамова):

Для Абрамова факт, що Росія напала на Україну, звучить так: «З одного боку шайка дебілів, і з іншого боку шайка дебілів намагаються за рахунок звичайних людей вирішувати якісь свої питання. Ми не можемо ганяти в Крим, бо нам закриють в’їзд на Україну».

Цим він ставить країну-окупанта (Росію) і жертву (Україну) на один рівень, не називаючи речі своїми іменами й не говорячи прямо, що російські війська вбивають українських громадян майже щодня. Radio Tapok, за його словами, не їздить у Крим не тому, що це окупована територія, а через те, що йому заборонять їздити в Україну та заробляти гроші на концертах.

Але, звісно ж, згодом у коментарях під відео Стерненка від імені гурту Radio Tapok написали, що «вони проти війни і територія Криму знаходиться у незрозумілій ситуації». Хоча ситуація з Кримом – більш ніж зрозуміла. Крим – це територія України, яку окупувала Росія. Проте Абрамов про це чомусь не згадує.

 

Чому такі гастролі – пропаганда і м’яка сила 

Для Кремля російська попкультура є одним із інструментів м’якої сили. У дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки йдеться, що м’яка сила – це неочевидний, прихований вплив через спорт, мистецтво, музику та інші сфери, де можна сховатись за слоганом «поза політикою».

На перший погляд, ці засоби є аполітичними, проте вони є офіційними політичними інструментами Росії і спрощують умови для військової агресії. Ще десять років тому Кремль визнав м’яку силу політичним пріоритетом Росії.

До слова, складовою найпершої версії м’якої стратегії безпеки стала концепція «русского міра», яка була орієнтована на всіх російськомовних людей у світі, які живуть за межами Росії. А вже з 2012 року в Україні почала активно зростати кількість культурних центрів та проросійських організацій.

У той час, коли російські політики та артисти продовжують говорити, що «справжня культура і мистецтво мають залишатися поза політикою», гастролі російських виконавців в Україні є дуже легким та швидким способом поширення проросійських меседжів та пропаганди на українську аудиторію.

Гастролі російських артистів на окупованих територіях зокрема – це стратегічний хід Кремля та інструмент легітимізації окупаційної влади в очах місцевих мешканців, який має переконати їх у «перевагах» «возз’єднання».

У випадку з Олегом Абрамовим, який збирається у тур Україною, теж є свої особливості. Артист не озвучує той факт, що саме Росія напала на Україну й анексувала Крим, а називає цю ситуацію «незрозумілою».

Тому такі гастролі російських артистів – небезпечні і неприпустимі, адже вони сприяють поширенню пропаганди, потрібної Кремлю.

Нагадаємо, нещодавно на Волині поширили інформацію про те, що фронтмен гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук у новорічну ніч начебто виступатиме на закритій вечірці у Юрмалі в російського мільярдера Юрія Шефлера. Проте згодом виявилося, що це неправда.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментарі
04 Липня 2022, 11:56
Стаття повна нісенітниця
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024