стрічка

У мережі показали, як школярі на Ратнівщині «водять козу»

14 Січня 2022, 12:19
Учні Заболоттівської дитячої музичної школи 496
Учні Заболоттівської дитячої музичної школи

Учні Заболоттівської дитячої музичної школи на Ратнівщині виконали стародавній обряд «Водіння кози».

Відеоролик з ритуальним дійством на YouTube розмістила Тетяна Акопджанян.

Довідково:

Звичай водити Козу на Василя, з 13 на 14 січня, – це містичне дійство, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів і продовжує жити в обрядових дійствах сучасних колядників і щедрувальників. Найбільшою популярністю у східних слов’ян користувалася маска кози, символу урожаю.

Зазвичай її робили із дерева, обклеюючи хутром. Нижня щелепа була рухомою, до неї прив’язували мотузку, і тоді «коза» могла клацати зубами. Іноді обходилися обручем із лози. Дві гіллячки служили рогами, дерев’яні ложки – вухами. На спину Козі одягали вивернутий хутром догори кожух. 

За прадавньою легендою, щоб урятувати новонародженого сина від злої Мари, Божа Мати перевтілила його у козу. Кожного Різдва Богоматір обертатиме на козу своє дитя аж до кінця світу, допоки не скінчиться боротьба світлих і темних сил. Тож із язичницького символу родючості коза поступово перетворилася на одного із символів Ісуса Христа.

Але на святках Коза, як і належить домашній худобі, ніколи не ходила сама. Її водила юрба ряджених «козоводів», що йшли від хати до хати, щедруючи і розігруючи невеликі вистави.

За матеріалами видання  Українська Правда

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024