стрічка

«Це вам за Полісся»: хакери зламали урядові українські сайти та Дію

14 Січня 2022, 09:40
Скріншот 5576
Скріншот

Ранок 14 січня розпочався сповіщеннями від пресслужб урядових організацій про те, що хакери атакували офіційні сайти відомств та «Дію».

Як відомо Район.in.ua, не працюють сайти Кабінету міністрів, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики та місцевих облдержадміністрацій, які працюють на платформі Кабміну.

На деяких сайтах просто показує помилку, проте є й такі на яких з'явилось  повідомлення такого змісту:

«Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі».

Повідомлення опублікували українською, російською та польською мовами.

Однак фахівці Служби безпеки України запевнили, що витоку даних не було.

«На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за наявною інформацією, – не відбулося», – йдеться у повідомленні СБУ.

Мобільний застосунок Дія працює в штатному режимі.

У відомствах закликають користуватись іншими вебресурсами, зокрема офіційними сторінками у соцмережах.

Такі атаки хакерів називають одними з найбільш загрозливих для національної безпеки.

«Зазвичай Росія супроводжує наземні дії кібератаками на об'єкти критичної інфраструктури. І з часів атак на Грузію та Естонію ці можливості значно удосконалились. Наприклад, в рази зросла кількість хакерських угруповань, підконтрольних російським спецслужбам. США добре це відчули і вважають такі загрози одними з найбільш загрозливих для національної безпеки», – коментує директорка з досліджень у Європейській експертній асоціації Марія Авдєєва у своєму телеграм-каналі.

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром