стрічка

У Луцьку відкриють виставку львівської іконописиці

12 Січня 2022, 15:42
Тетяна Думан-Скоп 435
Тетяна Думан-Скоп

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкриють унікальну виставку творів Тетяни Думан-Скоп «Понад часом: національне».

Презентація відбудеться 21 січня о 17:00. Вхід вільний. Виставка діятиме протягом місяця. Журналісти Район.Культура дізналися про це від адміністрації музею.

Читайте також: На межі життя і смерті. У Луцьку відкрили виставку «Memento Mori» Світлани Редкач

Роботи Тетяни Думан-Скоп розповідають історії, що не відділені від нас ані часом, ані відстанню, адже чудеса відбуваються тут й зараз. Як і відповіді, котрі, здавалося б, мали адресата століття тому є цілком відповідними до наших ситуацій та потреб. А водночас творчість художниці є зразком того, як було знайдено ключ до осягнення того чим є українська культура, й кожен може ним скористатись, а ще краще – зробити свій.

Читайте також: «Світ – комунальна квартира», – Павло Маков презентував у Музеї Корсаків унікальний спецпроєкт

Довідково:

Тетяна Михайлівна Думан-Скоп народилася 8 листопада 1981 року у Миколаєві Львівської області – українська художниця, мистецтвознавиця, активістка Помаранчевої революції та Євромайдану, багаторічна учасниця творчого об’єднання «Кактус», організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка постійного аукціону «Митці – воїнам».

Представниця хвилі відродження сучасного українського сакрального мистецтва. Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі (Польща, Німеччина, Іспанія, Литва та інші). Близько десятка робіт художниці відібрав для фондів Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.

Освіта: У 2003 році вступила на графіку в Українській академії друкарства у Львові, але паралельно кілька років поспіль подавала документи у Львівську академію мистецтв, оскільки хотіла навчитися різних жанрів і технік, спробувати свої сили в різних напрямках образотворчого мистецтва. У 2005 покинула друкарську академію і з третьої спроби все ж стала студенткою ЛНАМ.

В академії познайомилася із своїм майбутнім чоловіком Левом Скопом, який у неї викладав. Під його впливом і за його підтримки сформувала свою індивідуальну авторську манеру, а також захопилася науковими дослідженнями давнього українського іконопису. Зокрема, захистила магістерську роботу про Риботицьку школу живопису XVIII століття.

Наприкінці літа у 2019 році у художниці діагностували рак – гліосаркому головного мозку. Внаслідок важкої хвороби у 2020 році 29 жовтня померла в лікарні в Любліні.

Читайте також: «Це пошук – де ми праві, а де ні»: Влодко Кауфман та Олекса Фурдіяк відкрили виставку в Луцьку

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024