стрічка

На Рівненщині поширюють маніпуляцію про заборону на збір грибів та ягід у лісах

12 Січня 2022, 10:40
На Рівненщині поширюють неправду про заборону на збір грибів та ягід у лісах 3271
На Рівненщині поширюють неправду про заборону на збір грибів та ягід у лісах

На Рівненщині поширюють новини про те, що українцям доведеться платити за збирання грибів та ягід, випас худоби та риболовлю.

Інформацію, у якій розповідають про нововведення, які начебто вступили в дію 1 січня, розмістили у спільноті «Сарни столиця Полісся».

У нововведенні розбиралися журналісти видання Район.in.ua.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Жодної конкретної інформації в опублікованому дописі не зазначено: кілька речень про те, що з Нового року діятимуть нововведення, згідно із якими за зрізаний гриб, зібрані ягоди чи випас худоби доведеться заплатити штраф.

 

Аби дізнатися, про які саме суми йдеться та на яких територіях діятиме заборона, слід підписатися на один із новинних телеграм-каналів. Інформація, розміщена на ресурсі, закрита від людей, які не є учасниками спільноти.

 

Підписавшись на канал, дізнаємося, що, начебто, за кожен зібраний гриб у природоохоронній зоні з 2022 року доведеться платити 75 гривень, кожен зібраний кілограм ягід – 380 гривень, заготівля сіна обійдеться у суму від 11,4 тисячі гривень до 50,1 тисячі гривень.

За випас одного поголів’я худоби у природоохоронній зоні власнику начебто доведеться вийняти з кишені 250 – 850 гривень, кожен виловлений у цій зоні карась вартуватиме любителю риболовлі щонайменше 83 гривні.

СПРОСТУВАННЯ

Справді, уряд нещодавно прийняв постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» у новій редакції.  Однак вона лише змінила попередню редакцію документа в тій частині, що стосується індексації нарахувань для шкоди, завданої природо-заповідному фонду. Востаннє тарифи переглядали ще у 2013 році. За цей час індекс інфляції зріс на понад 300%, тому логічно, що таксу збільшили.

Цим документом затверджується Порядок проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами.  Ним визначено обчислення розміру шкоди з урахуванням індексу споживчих цін (індексу інфляції) та коефіцієнта, яким визначається природоохоронна цінність територій та об’єктів ПЗФ.

«Встановлюємо новий підхід для обчислення шкоди, яку можуть нанести природно-заповідному  фонду України. За формулою розрахунку, розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватися. Такі заходи допоможуть охороняти ці території та зберегти їх біорізноманіття», – прокоментував в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Тепер порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати набагато більший збиток за:

- незаконні рубки, пошкодження дерев та рослин;

- зниження чи пошкодження лісових культур, природного підросту  та самосіву, сіянців і саджанців;

- зниження чи пошкодження газонів та квітників;

- самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;

- незаконне добування чи знищення об’єктів тваринного світу, пошкодження їх житла, місць перебування і розмноження;

- незаконний збір або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;

- проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів;

- самовільне зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.

Тобто, збирати дикороси для власних потреб у межах національних природних парків та біосферних заповідників можна і надалі. А от для промислової заготівлі необхідно отримати відповідний дозвіл. Щоправда, така процедура діяла й раніше.

Не є нововведенням і те, що гриби та ягоди заборонено збирати у заповідних зонах, адже такі території суворо охороняються законом. Оскільки подібні території створюють для збереження червонокнижних видів рослин і тварин.

ВИСНОВКИ

Для пересічних збирачів грибів, ягід та лікарських рослин постанова не несе жодної загрози. Відчутно зросли штрафи лише для тих, хто чинитиме порушення у природоохоронних зонах.

Документ не поширюється на ліси, водні та інші об’єкти та природні ресурси, які не входять до території природно-заповідного фонду.

Відповідно, можна стверджувати, що публікація про заборону збирати гриби та ягоди – маніпулятивна.

Читайте також: Гриби та ягоди збирати можна: розбираємо нову постанову про штрафи за шкоду природно-заповідному фонду

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024