стрічка

«Нова ціль – заколоти всіх»: на Волині поширили відео відомого ковід-дисидента

21 Січня 2022, 17:17
«Нова ціль – заколоти всіх»: на Волині поширили відео відомого ковід-дисидента 3617
«Нова ціль – заколоти всіх»: на Волині поширили відео відомого ковід-дисидента

У фейсбук-спільноті волинського селища Локачі поширили посилання на відео відомого ковід-дисидента Сергія Гули під назвою «Нова ціль 2022 – заколоти всіх». У ньому йдеться про плани Всесвітньої організації охорони здоров'я на 2022 рік, присутня активна маніпуляція зі сторони промовця та дискредитація вакцинації.

Чоловік говорить дуже загальними фразами та не вживає ключових слів «вакцина», «коронавірус» тощо.

Журналістка проєкту «Брехунець» переглянула відео й виділила основні меседжі та маніпуляції.

МЕСЕДЖ 1. «План ВООЗ на 2022 рік – заколоти 70% населення світу»

СПРОСТУВАННЯ

У своєму нещодавньому відео Сергія Гула стверджує, що в планах ВООЗ – «заколоти» 70% населення світу.

«ВООЗ заявила про нову стратегічну ціль на цей рік і до липня вони хочуть, щоб всі прийняли дозу, і становило це не менше 70%. Якщо ми говоримо про країни Західної Європи, то там ця цифра перевалила за 70%. Але США не дійшли до цієї цифри. А Україна має трохи більше 30%. В азіатських та африканських країнах ці показники плачевні (Нігерія – 3%)», – розповідає у відео фейкомет.

У його словах є частка правди. Справді, Всесвітня організація охорони здоров’я планує вакцинувати проти коронавірусу 70% населення Землі до середини 2022 року. Про це на брифінгу заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

Але Сергій Гула стверджує, що лише в країнах Західної Європи є вже понад 70% вакцинованих в той час, як Гебреєсус заявив, що попри складний 2021 рік у боротьбі з пандемією, людству вдалося вакцинувати 40% населення. Робимо висновок, що Гула перебільшує або ж вигадує відсоток щеплених від COVID-19 людей аби показати, що вже й так багато зробили, а тому досить.

МЕСЕДЖ 2. «Там де величезні примуси – там і величезні спалахи»

СПРОСТУВАННЯ

Промовець, який називає себе адвокатом, у своєму відео дуже часто вживає слово «примус». Він заявляє, що там, де є величезний примус до вакцинації, починаються величезні спалахи захворюваності на COVID-19.

На жаль, цю закономірність неможливо прослідкувати в реальності, адже зараз епідситуація нестабільна і майже кожного кварталу стаються спалахи коронавірусної інфекції.

Та й більшість громадян, яким потрібно було обов'язково вакцинуватися для подальшої роботи на місцях працевлаштування тощо, уже це зробили.

Сергій Гула таким чином озвучує чергову теорію змови, мовляв, чим більше людей змушують вакцинуватися, тим більше хворіє, бо вакцина не діє та робить ще гірше.

«Але є питання щодо того, що все більше і більше людей, які попали під цей примус, отримують свої серйозні наслідки», – завуальовано розповідає про «шкідливість» вакцини ковід-дисидент Гула.

Також фейкомет Гула зазначив у відео, що він нібито є щепленим, але ніяких даних, які це підтверджують, ми не знайшли:

«Вже на своєму прикладі зрозумів, що ця річ (ред. – вакцина) дуже сильно впливає на організм», – заявив він.

МЕСЕДЖ 3. Про «нові види коронавірусу», «подачки» та «розіграші»

СПРОСТУВАННЯ

Сергій Гула у своєму відео дискредитує вакцинацію, запевняючи людей у тому, що влада нібито придумує нові хитрощі, аби «заколоти» більше людей.

Маніпуляції на тарифах часто використовували українські політики, бо це ефективно. Адже ніщо так не злякає громадян, як величезна цифра у платіжці за комунальні послуги. Гула стверджує, аби вакцинувати більше людей, влада вдасться до таких дій: збільшить вартість комунальних послуг, а потім кине «подачку» – знизить їх.

Звідси випливає логічне питання: як громадяни зрозуміють, що зниження тарифів згодом – це «подачка» за вакцинацію? Політикам доведеться пояснити це приблизно так: ми піднімемо ціни на комуналку для невакцинованих українців, а якщо вони щепляться, нехай занесуть копію сертифікату комунальним службам. Звичайно ж, це сарказм. 

У 2022 році на українців чекає зростання тарифів на комунальні послуги. Про це йдеться в прогнозі Міністерства економіки України. Це усереднені значення припущень низки експертних та фінансових установ, що в реальності можуть не справдитись. Зокрема, прогнози фахівців щодо зростання цін у 2022 році не враховують цільові програми та конкретні дії Уряду. Очікується, що зростання ціни на опалення буде на рівні 6%, на воду 11%, на електроенергію 0%, на газ 13%. Проте в Уряді переконують, що ключова ціль – стримати зростання тарифів. Про вакцинацію тут немає й мови.

Щодо нових мутацій коронавірусу, які згадує Гула, є медичне пояснення. Інфекціоніст, експерт з імунопрофілактики, професор Віктор Маврутенков поспілкувався з журналістами з «Суспільного» міста Дніпра і розповів, чому ж саме з'являються нові штами COVID-19.

 «Це природний шлях виживання вірусів в середовищі, за яке потрібно боротися. Це спосіб виживання вірусів – мутації. І не завжди вони йдуть на користь самим вірусам. Більшість з них вибраковується і помирає. Всі мутації виникають там, де гірше за все відбувається вакцинація, імунопрофілактика. Тобто «Дельта» штам в Індії, «Омікрон» в Південній Африці – рівень охоплення щепленням приблизно 20-25 %. Більш того, місцеві лікарі кажуть, що місцеве населення не дуже довіряє (традиційній доказовій медицині, – ред.) і звертається за лікуванням до знахарів».

Також Віктор Маврутенков зазначив, що вірус не мутує в повітрі, а в організмі. Якщо в людину потрапив вірус, це якраз ризик мутації, який не можна передбачити: ані для вірусу, ані для нас з вами. Тобто віруси мутують там, де немає тренованого імунітету – щеплення. Тому мутації й виникають то у Бразилії, то в Африці, то в Індії тощо. Сам вірус виник в Китаї, де велика скупченість населення. Професор наголосив, що потрібно розуміти, що саме вакцина запобігає мутаціям.

МЕСЕДЖ 4. «Люди, які потрапили під примус (вакцинацію, – ред.), отримують серйозні наслідки»

СПРОСТУВАННЯ

Сергій Гула не вживає у своєму відео слів «вакцинація», «коронавірус» тощо. Його монологи дуже заплутані, адже він не вживає прямих назв, заміняє їх знеособленими синонімами, метафорами тощо.

Також є речення, які неможливо зрозуміти через брак ключових слів:

«Але є питання щодо того, що все більше і більше людей, які попали під цей примус (ред. – вакцинації), отримують свої серйозні наслідки. Тут же ж не просто дати ту чи іншу конкретну дозу, а треба її повторити. А коли ти повторюєш раз, другий, п’ятий, десятий, то люди кажуть «ви шо?» (ред. – незадоволення можливою щорічною вакцинацією). Вже на своєму прикладі зрозумів, що ця річ (ред. – вакцина) дуже сильно впливає на організм», – загадками розповідає Гула.

Подібний виклад інформації фейкомет застосовує протягом усього відео:

«Будуть маніпулювати на страхах, різні вкиди (ред. – пропаганда, маніпуляції), будуть нові теорії (ред. – змови), а також нові види (ред. – штами коронавірусу). Будуть застосовані нові серйозні механізми (ред. – впливу)».

А усе це через те, що «Правила щодо поширення оманливої медичної інформації про COVID-19» на YouTube обмежують подібну фейкову інформацію в відео.

Згідно з правилами розміщення контенту на YouTube, забороняється контент із неправдивою медичною інформацією, що суперечить офіційним відомостям про COVID-19, які поширюють Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і місцеві органи охорони здоров’я. 

Ці правила стосуються лише контенту, що суперечить вказівкам ВООЗ або місцевих органів охорони здоров’я про:

  • лікування;
  • профілактику;
  • діагностику;
  • спосіб передавання цієї інфекції;
  • соціальне дистанціювання й самоізоляцію;
  • факт існування COVID-19.
У таких випадках цей контент вилучають і надсилають відповідний електронний лист. Якщо вперше порушуються правила спільноти, то, імовірно, можна отримати лише застереження, а до облікового запису не буде застосовуватимуть штрафних санкцій. В іншому разі канал отримає попередження. Якщо профіль в ютубі отримає 3 попередження протягом 90 днів, то канал заблокують.

ВИСНОВКИ

Сергій Гула щодня публікує по декілька відео на власному каналі в ютубі та «віщає» подібні наративи. І в усіх відео одна й та ж тема: «вакцинація шкідлива», «нас винищують», «хочуть заколоти» тощо.

З поширеного контенту та Сергія Гули ми зробили такі висновки:

  • автор відео активно дискредитує процес вакцинації в Україні та світі;
  • Гула не вживає ключових слів «вакцинація» та «коронавірус», аби запобігти перевірці свого контенту на предмет неправдивої медичної інформації та блокуванню каналу;
  • промовець популяризує створення нових теорій змов;
  • чоловік у своєму відео розповідає про маніпуляції в той час, коли сам маніпулює;
  • спалахи коронавірусу на території «примусу до вакцинації», про які говорить фейкомет, прослідкувати неможливо;
  • заклик до об'єднання проти «загального ворога»: вакцини та влади.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 Читайте також: Маски – безглуздя, а вакцина – протермінована: з'явився фейк про скасування щеплень

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024