стрічка

Контрабандиста, який перевозив через Ягодин «дипломатичну пошту», оштрафували на 27 мільйонівй

09 Січня 2022, 09:00
Контрабандиста, який перевозив через Ягодин «дипломатичну пошту», оштрафували на 27 мільйонів 512
Контрабандиста, який перевозив через Ягодин «дипломатичну пошту», оштрафували на 27 мільйонів

Перевізник, якого на початку грудня минулого року оштрафували на 27 мільйонів за порушення митних правил і конфіскували коштовний вантаж, керував автомобілем Посольства України в Республіці Польща.

Про це повідомляє «Судовий репортер»  з посиланням на повний текст постанови від 9 грудня.

Нагадаємо, що суд вирішив конфіскувати все, що порушник намагався таємно перевезти — 68,8 тисячі євро, 140,2 тисячі доларів США, 12,1 тисячі польських злотих, а також 327 позицій ювелірних виробів із золота (в тому числі із вставками), грануляту із золота, золотих злитків і монети, лому із золота.

Також суд оштрафував чоловіка у розмірі 100% вартості товарів — на 26,8 мільйона гривень.

Інші подробиці справи раніше не були відомі.

Тепер з’ясувалося, що ювелірні вироби і валюта перевозилися в машині Посольства України в Республіці Польща під виглядом дипломатичної пошти.

Вантаж затримали 28 лютого 2021 року на митному посту «Ягодин» Волинської митниці у напрямку виїзду з України. Дипломатичний мікроавтобус «Mercedes-benz Sprinter» заїхав по смузі для громадян, які мають привілеї та імунітети.

Разом із водієм у машині перебував аташе з консульських питань Посольства України в Республіці Польща.

Мікроавтобус обшукали на підставі ухвали Личаківського райсуду Львова.

Виявилося, що Територіальне управління ДБР у Львові ще з червня 2020 року розслідує кримінальне провадження про контрабанду.

Раніше Департамент контррозвідки СБУ виявив ознаки протиправної діяльності організованої групи осіб, до якої входять діючі та колишні співробітники Посольства України в Республіці Польща, а також військовослужбовець Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області. 

Ці особи начебто незаконно переміщують товари підакцизної групи та бурштин через державний кордон України до країн Європейського Союзу, використовуючи дипломатичні імунітети та привілеї, а також службовий транспорт дипломатичної установи України.

Водій Посольства України в Республіці Польща та другий секретар Представництва МЗС України у Львові на дипломатичному мікроавтобусі начебто перевозять, зокрема, цигарки по декілька десятків тисяч пачок одноразово.

28 лютого 2021-го у мікроавтобусі, крім валюти і валізи із 14 кілограмами ювелірних виробів, також знаходилися картонні ящики та валізи з цигарками з акцизними марками і без в загальній кількості 8826 блоків (по 10 пачок в кожному) — був забитий весь багажний відсік.

Міністерство закордонних справ України від затриманого вантажу відхрестилося.

Коли вилучене майно арештовувалося, то представник Посольства України в Польщі в судове засідання не з’явився. Суд тільки отримав заяву, в якій представник Посольства просив з метою забезпечення нормального функціонування дипломатичної установи і транспортного забезпечення низки невідкладних заходів міжнародного характеру віддати мікроавтобус на відповідальне зберігання до Посольства України в Польщі за адресою в місті Варшава.

Водія 1 квітня минулого року звільнили з роботи в Посольстві «у зв’язку із вчиненням дисциплінарного поступку». Коли його судили за адміністративне правопорушення (переміщення товарів через кордон із приховуванням від митного кордону), то він відмовився від будь-яких пояснень.

У грудні 2021 року Печерський суд продовжив до 12 червня 2022 року досудове розслідування кримінального провадження, що розслідується за частиною 3 статті 240-1 (незаконне перевезення бурштину), частиною 4 статті 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), статті 204 Кримінального кодексу (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Заплановано допити свідків, проведення експертиз і т.п.

Підозрюваних у цій справі поки що немає.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024