стрічка

Жовта, помаранчева, червона, з осадом: мешканці Іваничівщини жаліються на якість води

07 Січня 2022, 13:49
Жовта, помаранчева, червона, з осадом: мешканці Іваничівщини жаліються на якість води 392
Жовта, помаранчева, червона, з осадом: мешканці Іваничівщини жаліються на якість води

Рідину, що у жителів села Поромів Поромівської громади тече зі свердловин чи набирають у криницях, водою назвати важко. Вона жовта, помаранчева, червона, з осадом, але аж ніяк не прозора.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Люди жаліються, що без питної води перебувають впродовж десятиліть. 

Причина неякісної води, за словами фахівців, забруднений ґрунт внаслідок роботи шахти. Її не раз досліджували, але усі аналізи в нормі. Щоправда, чи є нормою колір води та осад?

 Вирішити проблему місцеві намагалися десятиліттями. Один із варіантів – встановити водопровід – почали реалізовувати. Тоді селяни самі взяли на себе частину витрат.

«Тут був голова сільради. Гроші взяв, а води не зробив. Проробив одну лінію», – кажуть місцеві.

Сільського голови нині у Поромові немає, після децентралізації тут – голова громади. Він, каже, з проблемою добре знайомий, тож питання води включили до стратегії розвитку громади впродовж 2022-2028 років.

«Було б дуже добре встановити водонапірні вежі, а біля них – очисні споруди, щоб цю воду очищувати. Однак, такі роботи та обладнання – не дешеві. Ми не можемо, поки це зробити. Зараз на рівні держави є проєкт «Здорова вода». Я думаю, що ми туди зможемо потрапити», – каже голова Поромівської громади Олег Савчук.

 

 

Цю державну програму реалізовуватимуть впродовж 2022-2026 років, тож у мешканців Поромова є можливість вже у найближчі роки врешті отримати очищену та прозору воду, адже в КабМіні обіцяють забезпечити прісною та якісною водою усі населені пункти, в яких досі її немає.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024