стрічка

У соцмережах поширюють маніпулятивне відео про жінок, армію і вакцинацію

31 Грудня 2021, 12:30
У мережі поширюють маніпулятивне відео про жінок, армію і вакцинацію 4491
У мережі поширюють маніпулятивне відео про жінок, армію і вакцинацію

У волинському сегменті Facebook набирає популярності відео з TikTok, на якому жінка емоційно пояснює, чому вона не хоче жити в Україні після прийнятих змін до закону Про військовий облік.

Ролик стрімко набрав переглядів і схвальних відгуків, проте фактчекери Район.in.ua виявили в ньому маніпуляції, неправду і пропаганду.

Відео опублікували у спільноті «Підслухано Іваничі» і там воно отримало 145 «лайків». А на сторінці-першоджерелі користувача Андрія Шаповалова ролик вподобали понад 14 тисяч людей, а поширили – 56 тисяч.

 

Чому воно стало вірусним? По-перше, на відео жінка говорить на актуальну тему, яка у всіх на слуху – взяття українських жінок на військовий облік з 2022 року. Цією темою вже встигли зманіпулювати деякі ЗМІ.

По-друге, авторка і користувач, який запостив відео, закликали всіх до активного розповсюдження інформації. По-третє, відеозапис – дуже емоційний, спікерка висловлюється, не підбираючи слів. Такі «послання» швидко знаходять свою аудиторію.

Проаналізуємо кілька тез із вірусного відео.

ПЕРЕВІРКА

ТЕЗА 1. «Мені 55 років, я повинна йти на військовий облік, щоб потім йти і своїм тілом захищати їх дружин і дітей… Вони що там, о*уїли?»

МАНІПУЛЯЦІЯ

Зміни до закону Про військовий обов’язок, який передбачав військовий облік жінок, внесли ще 30 березня 2021 року. Але 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України розширило перелік професій та спеціальностей, який передбачає взяття жінок на облік як військовозобов’язаних. 

Закон чітко визначає, що залучення жінок відповідних професій та спеціальностей до проходження військової служби можливе лише у воєнний час – як і раніше. У мирний час жінки можуть залучатися до війська лише добровільно та на умовах контрактної служби.

Однак, не зважаючи на вищесказане, авторка відео перетягує увагу на те, що вона начебто буде змушена йти захищати саме дружин і дітей депутатів Верховної Ради. І складається враження, що жінок саме для цього ставитимуть на військовий облік. Однак це маніпуляція.

ТЕЗА 2. «У мене вже є валіза, куплені квитки, я їду! Я не хочу жити в цій де*ільній країні, де я не можу доробити ремонт у своєму домі. І я ще маю йти в якусь армію. Не мовчіть, люди, з цим треба щось робити».

МАНІПУЛЯЦІЯ, ПРОПАГАНДА

Ці слова маніпулятивні, бо як ми зазначили вище, в армію поки що нікого не женуть. Теза – зразок типової російської пропаганди про те, що українцям настільки погано жити в своїй країні, що вони з неї тікають. Схожий прийом ми вже аналізували у матеріалі про те, що начебто луцькі школярі познущалися над прапором України.

ТЕЗА 3. «Не вистачало нам, що вакцинують людей незрозуміло чим і навіщо. Танцюють під дудку мільярдерів».

НЕПРАВДА, ПРОПАГАНДА

Спікерка «запечатує» свій емоційний спіч ще однією наболілою всім темою – вакцинацією проти коронавірусу. І озвучує популярний фейк, який в Україні люблять використовувати противники вакцинації і проросійські пропагандисти – що людей вакцинують незрозуміло чим. Це брехня, адже всі доступні вакцини від ковіду в нашій країні – перевірені і безпечні.

На сайті ВООЗ повідомляють, що існує цілий ряд заходів, які дозволяють гарантувати безпеку всіх вакцин проти COVID-19. Перш ніж отримати схвалення ВООЗ та національних органів регулювання для застосування в умовах надзвичайних ситуацій, вакцини проти COVID19 повинні пройти ретельну перевірку під час клінічних випробувань на відповідність прийнятим на міжнародному рівні вимогам щодо їх безпеки та ефективності.

ВИСНОВКИ

  • Українських жінок ніхто не жене в армію. Залучення жінок відповідних професій та спеціальностей до проходження військової служби можливе лише у воєнний час – як і раніше. У Міноборони не повідомляли про те, що жінки підуть захищати дружин і дітей депутатів Верховної Ради.
  • Спікерка на відео використовує елементи типової російської пропаганди, коли говорить, що їде геть з України.
  • Під виглядом боротьби за свої права жінка поширює тезу антивакцинаторів і російських пропагандистів про те, що людей вакцинують від коронавірусу незрозуміло чим. І це брехня.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій. 

Читайте також: Фейк і неправда про новий штам коронавірусу «IHU» та повстання в Європі проти вакцинації

Коментарі
01 Січня 2022, 17:16
Як же все класно в Україні! Щастя за щастям! Воєнкомат - прийміть за щастя. Військові професійні 25 літ відслужили і у відставку. А тут жінка вагітна,чи їй 60 - на облік!!!Примусові, тепер уже регулярні, "вітаміни"- за щастя. Одне нещастя - московська агітація.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024