стрічка

Запровадили санкції проти каналів «Перший Незалежний» та UkrLive: якими фейками вони прославились

30 Грудня 2021, 14:35
Запровадили санкції проти каналів «Перший Незалежний» та UkrLive: якими фейками вони прославились 4165
Запровадили санкції проти каналів «Перший Незалежний» та UkrLive: якими фейками вони прославились

Запровадили санкції щодо компаній з орбіти нардепа «ОПЗЖ» Віктора Медведчука «Медіахолдинг Новини», «Тайм Медіа» і «Телепростір», які пов’язані з проросійськими телеканалами «Перший Незалежний» та UkrLive.

Про це йдеться у рішенні Ради національної безпеки та оборони, яке ввів у дію 28 грудня президент України Володимир Зеленський.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 28 грудня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться в повідомленні.

Санкції передбачають заборону користування радіочастотами та обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг.

Телеканали UkrLive і «Перший незалежний» вже зробили спільну заяву, у якій повідомили, що збираються оскаржувати санкції РНБО в суді.

Які фейки і наративи транслювали UkrLive і «Перший незалежний»

4 листопада Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначила перевірку телеканалу UkrLive. Тоді повідомляли, що канал поширює відверто необ’єктивну інформацію щодо пандемії, а також в ефірі звучать наративи російської пропаганди.

Зокрема 29 жовтня у токшоу «Український формат» на UkrLive звучала інформація, що вакцинація може нашкодити здоров’ю громадян України. А 2 листопада до студії долучався народний депутат Віктор Медведчук (який говорив щодо державного устрою України), і моніторинг зафіксував поширення необ’єктивної інформації.

Власником телеканалу UkrLive восени став нардеп від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич.

Що стосується Першого Незалежного, то це канал, створений на основі закритих телеканалів з пулу Віктора Медведчука. На його ефірах колишні «регіонали» розповідають, що війни Росії проти України немає і поширюють фейки про фашизм в Україні.

Зокрема, до 77-ї річниці визволення України від фашистських загарбників у ефірі Першого Незалежного нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Кива виголосив фейк про те, що начебто фашизм відродився в Україні, Україна є колискою фашизму і це все підтримується нашою владою. На каналах Медведчука часто озвучують наратив про те, що члени «ОПЗЖ» «не допустять відродження фашизму в Україні». Також на каналах транслюють історіографічні міфи.

Нагадаємо, в Україні у лютому 2021 року рішенням РНБО заблоковані канали 112 Україна, NewsOne та ZiK, які знаходяться у сфері впливу Медведчука.

Читайте також: 

Коментар