стрічка

Маніпуляція про штрафи для жінок, які не стали на військовий облік

24 Грудня 2021, 10:15
Маніпуляція про штрафи для жінок, які не стали на військовий облік 8532
Маніпуляція про штрафи для жінок, які не стали на військовий облік

Зранку 23 грудня новинними сайтами пронеслася хвиля «шокуючих» заголовків на кшталт: «Сотні українських жінок поставлять на військовий облік», «От журналистки до бухгалтера. В Минобороны решили массово поставить женщин на военный учет», «Жінкам більшості поширених професій доведеться стати на військовий облік», «Юность в сапогах. Фармацевты в обязательном порядке должны будут встать на воинский учет».

Причому ЗМІ не пояснюють, що і як насправді, а лише повторюють маніпулятивні чи страхітливі пости з соцмереж, намагаючись увірвати і собі трішки кліків на хайповій темі. Про це пишуть фактчекери проєкту «БезБрехні».

МАНІПУЛЯЦІЯ

Насправді зміни до закону Про військовий обов’язок, яким передбачався військовий облік жінок були внесені ще 30 березня 2021 року. Там вказано три умови для взяття жінок на облік військовозобов’язаних:

  • мати спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України
  • бути придатним до проходження військової служби за станом здоров’я
  • бути придатним за віком (18-60 років)

Раніше до споріднених спеціальностей належали медичні, зв’язківці, картографи, метрологи та фахівці з обчислювальної техніки, але 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України розширило Перелік професій та спеціальностей, яким передбачає взяття жінок на облік як військовозобов’язаних. 

Наказ Міноборони №313 було ухвалено 11 жовтня 2021 року і ця подія лишилася непоміченою для громадськості та журналістів. Чинності він набрав ще 17 грудня 2021 року. Проте і тоді більшість непрофільних ЗМІ на нього увагу не звернули, і лише після постів від багатьох блогерів у соцмережах та появи вірусних картинок-мемів почали розганяти цю тему в новинному просторі з маніпулятивними заголовками.  Дійшло до того, що сьогодні на брифінгу Міноборони журналістка висувала претензії військовим, що вони, мовляв, завчасно не повідомили про наказ, якому вже два з половиною місяці.

Маніпуляція криється у деталях

Закон чітко визначає, що залучення жінок відповідних професій та спеціальностей (тепер уже за розширеним переліком) до проходження військової служби можливе лише у воєнний час – як і раніше. Визначення військовозобов’язаних не змінилося:

Військовозобов’язані – це особи, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

У мирний час жінки можуть залучатися до війська лише добровільно та на умовах контрактної служби.

Після того, як ЗМІ розтиражували заголовки про постановку на військовий облік, представники Міноборони вийшли на брифінг із роз’ясненням щодо цього наказу. За словами начальника Київського обласного територіального управління комплектування та соціальної підтримки полковника Валерія Куценка, алгоритм обліку жінок нічим не буде відрізнятися від уже існуючого порядку для військовозобов’язаних чоловіків.

Прибути для реєстрації з усіма документами (дипломи, свідоцтва про шлюб та народження дітей тощо) для реєстрації у своєму територіальному управлінні (військкоматі) жінкам потрібно буде персонально упродовж 2022 року. Саме там працівник управління встановить, чи може жінка стати військовозобов’язаною – за віком, фахом та спрямовує на медкомісію, та у випадку позитивної відповіді – повідомить код спорідненої військової спеціальності.  

Наразі Міноборони та самі військкомати не мають окремих алгоритмів та процедур спеціально для жінок, що підтвердили представники МОУ.

Щодо відстрочок жінок з дітьми, то військові заспокоїли: нікого ж не призивають в армію, це лише облік, а всі хто має право на відстрочку чи на обмеження призову навіть у військовий час – їх отримають.

Але ЗМІ здебільшого пишуть не про це, основний меседж:

ВСІ НА ОБЛІК, ІНАКШЕ ШТРАФ!

На брифінгу військові зазначили, що протягом усього 2022 року штрафувати нікого не будуть. Проте у жодних чинних НПА ніякого перехідного періоду на «весь 2022 рік» поки що не передбачено. Але водночас ще й не ухвалено низку змін до постанов та наказів щодо військового обліку, зміни назв військкоматів тощо.

Відповідальність для керівників установ та організацій, коли вона буде впроваджена, керівників кадрових служб за невзяття на облік військовозобов’язаних  суттєво посилиться. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію тягне за собою штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) – тобто, від 3 400 до 5 100 грн), а повторне порушення упродовж року – від 300 до 500 НМДГ (від 5 100 до 8 500 грн).

Для самих військовозобов’язаних розмір штрафів значно менший: від 30 до 50 НМДГ за перше порушення (510-850 грн) або 50-100 НМДГ (850-1700 грн) за повторне порушення упродовж року. Штрафи, як і раніше, стягуються через суд на користь територіального центру (військкомату).

Для фізичних осіб – підприємців ведення первинного обліку не передбачено.

Які військові спеціальності споріднені з цивільними

Жодне видання не пояснило, які ж воєнні спеціальності відповідають цивільним професіям тієї ж вчительки, бухгалтерки чи журналістки. Адже для цього потрібно було розшифрувати коди військових спеціальностей, зазначені у сумнозвісному Переліку, а вони відповідно заховані в іншому Наказі Міноборони. Ми зібрали нижче разом обидва ці накази, щоб ввівши в пошуку на сторінці свою професію ви могли знайти: кулеметницею вас візьмуть, оператором ракетної установки, чи все ж бухгалтеркою складу військового майна, або військовою перекладачкою чи начальницею штабу.

ВИСНОВОК

  • зберігайте спокій та чистіть кулемет. На восьмому році війни із Росією не варто дивуватися, що держава залучає жінок до оборони. Але підстав просто зараз бігти до військкомату, а тим більше – переховуватися від нього – немає.
  • штрафувати поки що нікого не будуть, бо ще не узгоджені всі підзаконні акти щодо взяття на облік.

 

Автори: Олекса ШАРАБУРА  

Ольга ПОКОТИЛО

 

Коментарі
16 Січня 2022, 13:04
"Штрафи, як і раніше, стягуються через суд на користь територіального центру (військкомату)." Тут також схована певна маніпуляція, так як це не зовсім правда. По-перше, станом на сьогодні, військкоматів, як таких уже не існує. По-друге, штраф стягується не зовсім-таки через суд, і не зовсім-таки на користь ТЦК та СП. Штраф сплачується добровільно по реквізитах на рахунки Держказначейства, а в разі відмови від сплати - через виконавчу.
16 Січня 2022, 13:08
Через суд штрафи за порушення військового обліку "не стягують". Територіальним центрам від штрафів - "не холодно, ні жарко", лишня паперова робота. Станом на січень 2022 жінкам все ж таки дуже складно потрапити на військову службу (по ряду причин).
16 Січня 2022, 13:08
Потрібно знайти військову частину, де б були згідні взяти на військову службу жінку. А вищевказаний наказ дещо легалізує і полегшує цей процес, так як жінкам з вказаними спеціальностями буде легше потрапити на військову службу, і звісно-таки добровільно. Але всім, звісно, як зажди пофіг, тому, що у декого замість голови - вечірній випуск новин. (Фейспалм)
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024