стрічка

Військовий облік для жінок: перелік професій та коли чекати алгоритм дій

23 Грудня 2021, 17:25
Жінки у військовій формі 57951
Жінки у військовій формі

Представниці багатьох професій в Україні стають військовозобов'язаними. 

17 грудня Міністерство оборони України затвердило список професій, представниці яких зобов'язані ставати на військовий облік. Про це пише Уніан.

Військовий облік для жінок поширюється на деякі професії, після отримання яких жінки стануть військовозобов'язаними. Закон поширюється на українок віком від 18 до 60 років.

«Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену військово-обліковій спеціальності, і придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних, – йдеться в наказі.

Тобто жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до оборонних робіт, але тільки у воєнний час. У мирний же час українки можуть піти в армію доброволицями – за умовами контракту. 

Роботодавці жінок відповідних спеціальностей повинні проконтролювати, що співробітниця стоїть на військовому обліку. Недотримання міри каратиметься штрафом. Також документи про взяття на облік перевірятимуть при влаштуванні жінок на роботу.

Навіщо ставати на облік

Міноборони обіцяє детально пояснити алгоритм і терміни взяття на облік пізніше, а також зробити процедуру максимально простою і можливою в електронній формі. 

Список необхідних документів для встановлення на облік мають оголосити згодом. 

Нині жінкам не потрібно бігти у військкомат і займати черги, щоб стати на військовий облік. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити, ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре», – запевнив Залужний.

Також він пояснив, чому виникла необхідність таких нововведень.

«Назріла необхідність створення такого документа, який дозволяв би нам, військовим, бачити жінок, яких можливо використовувати під час захисту нашої держави. Тому народився цей указ, трохи більше 100 спеціальностей туди «вбили», – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

Хто має стати на облік

До переліку професій, працівниці яких стануть військовозобов'язаними, увійшло багато популярних спеціальностей. Зокрема це – журналісти, медики, програмісти, музиканти, працівниці ресторанів і готелів, бухгалтери та багато інших професій.

Як стати на облік

До кінця наступного тижня в Міністерстві оборони мають розробити алгоритм, як жінкам визначених професій стати на військовий облік. Додаткова інформація з’явиться на сайтах військкоматів або Міноборони.

Про це в ефірі «Громадського радіо» повідомила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова

«Думаю, що ми розробимо алгоритм, і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, — щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік», – зазначила Воронкова.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024