стрічка

Депутати Рівнеоблради просять перейменувати Росію: чому це популізм

20 Грудня 2021, 18:00
Під час засідання сесії 4716
Під час засідання сесії

Депутати Рівненської обласної ради підтримали звернення до президента та парламенту, аби Російську Федерацію перейменувати на Московію, а її громадян називати москвинами. Автором документа є голова ради Сергій Кондрачук, а за цю ініціативу проголосував 41 депутат.

Перейменувати Росію вимагають на всіх рівнях: державному, дипломатичному, офіційно-діловому… У документі зазначено, що повернення північному сусіду назви «Московія» позитивно вплине на суспільно-політичні процеси в Україні, та й на розвиток держави загалом.

Як зазначено у зверненні, можливе твердження, що назва «Московія» може не відповідати міжнародній назві держави, спростовується офіційною українською назвою держави Bundesrepublik Deutschland – Федеративна республіка Німеччина. При цьому найбільш поширеною міжнародною назвою цієї держави є «Германія» та її мовні форми.

Журналістка Район.in.ua розібралася, чому таке рішення – просто піар та маніпуляція.

СПРОСТУВАННЯ

Директор аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталій Лебедюк зазначає, що таке звернення – піар на патріотичній темі. Подібні ініціативи завжди заполітизовані.  Експерт каже, що ніхто не буде проти такої назви країни-агресора, однак насправді це нічого не вирішує, оскільки висока політика базується на дипломатичних інструментах і ніхто на такі радикальні дії не піде.

«Відповідно до закону України «Про статус депутатів місцевих рад» зазначається (стаття 13), що депутати місцевої ради в межах своїх повноважень мають право на депутатське звернення з питань, пов'язаних з його депутатською діяльністю до різних органів підприємств, установ та організацій розташованих на території відповідної ради. 

Поряд з тим у законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначається, що посадові особи органів місцевого самоврядування вирішують питання місцевого значення в межах Конституції та законів України. Таким чином ми маємо справу виключно з політичним рішенням, яке не несе ніякої юридичної сили. 

Більше того, твердження про різні мовні форми Федеративної республіки Німеччини суперечить логіці викладеного звернення, оскільки юридична назва залишається незмінною, а от у побутовому житті дослідники, журналісти чи пересічні громадяни часто використовують різні мовні форми. 

Тому коректніше було б формувати патріотичну свідомість через різні просвітні заходи та навчальну програму в школах. Не треба забувати, що завершується рік на посаді новообраного голови обласної ради і частою практикою таких звернень є не тільки відвернення уваги від важливих справ, а й намагання змінити дискурс порядку денного. Залишається очікувати на звернення щодо якості наданих послуг у закладах охорони здоров’я чи доцільність розміщення у медіа замовних матеріалів за кошти платників податків», – каже Віталій Лебедюк.

ВИСНОВОК

Звернення, ініційоване Сергієм Кондрачуком та підтримане депутатами, не має жодної юридичної сили. Це – політичне рішення, піар. Представники органів місцевого самоврядування можуть вирішувати тільки питання місцевого значення.  

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром