стрічка

«Київ готується до надзвичайного стану»: на Волині сіють паніку щодо вторгення РФ в Україну

21 Грудня 2021, 22:02
«Київ готується до надзвичайного стану»: на Волині сіють паніку щодо вторгення РФ в Україну 2887
«Київ готується до надзвичайного стану»: на Волині сіють паніку щодо вторгення РФ в Україну

У фейсбук-спільноті «Теревені Ківерці» поширили повідомлення про те, що у Києві почали готуватися до надзвичайного стану у зв'язку з можливим вторгненням військ Росії на територію України.

Ця тема зараз актуальна, адже російська військова присутність поблизу кордонів України не зменшується

Одразу зазначимо, що допис у фейсбук-спільноті – маніпулятивний. Журналістка Район.in.ua розібралася, що в ньому не так.

СПРОСТУВАННЯ

Поширив цю маніпуляцію в Facebook-спільноту очевидно фейковий профіль під назвою «Капітошка Капітошка». Крім фотографії військових користувач залишив посилання, яке веде на Telegram-канал. І щоб побачити детальну інформацію про підготовку до надзвичайного стану, користувач мусить підписатися на цей канал, який має всього 2 280 підписників.

Такі спроби заманювання читачів на Telegram-канали останнім часом трапляються доволі часто. Користувачів соцмережі залякують якоюсь гучною фразою, яка не до кінця розкриває суть повідомлення, а потім пропонують підписку і лише тоді показують інформацію, за якою прийшов читач. Таким чином аудиторія Facebook «мігрує» в Telegram. Схожа історія була з фейковим відео, на якому начебто луцькі школярі вчинили наругу над державним прапором.

Чи справді Київ готується до надзвичайного стану?

Інформація про майже 100 тисяч російських солдатів біля кордону України – не нова. Ще 10 листопада про це заявляв наш президент Володимир Зеленський. Тому це правда.

Мер Києва Віталій Кличко справді зазначав у інтерв'ю про безпрецедентність загрози вторгнення, як про це повідомили у вищезгаданому телеграм-каналі.

«Це безпрецедентна загроза. Існують різні сценарії нападу російської армії на Україну, і ми маємо бути готові до всіх із них», — сказав Кличко.

Віталій Кличко зазначив, що Київ готується до можливої надзвичайної ситуації. Але ключове слово тут – «можливої». Дослівну цитату написало Суспільне.

«У моєму рідному Києві ми готуємося до можливої надзвичайної ситуації, і я як мер організую громадянську оборону. Ми активізували роботу з набору та підготовки резервістів», — заявив мер столиці Віталій Кличко у статті для німецького видання Bild.

Своєю чергою творці допису у фейсбуці та новини в телеграм-каналі зазначили, що «Київ готується до надзвичайного стану». 

Інша цитата щодо прохання Києва до Німеччини також правдива. Про це міський голова столиці України розповів у коментарі німецькій газеті Bild, передає Deutsche Welle. Та сама ситуація з проханням Києва до США.

«Україна просить у США більше військової допомоги. Зокрема, Київ хотів би отримати у своє розпорядження системи протиповітряної оборони Patriot. Однак Білий дім знаходиться в роздумах, чи варто передавати Україні більше озброєння, оскільки ситуація на кордоні України та Росії залишається напруженою», – пише Слово і Діло.

Олексій Данілов, секретар РНБО, зазначав про залучення всіх відомств держави у разі вторгнення Росії.

«Вперше в історії країни будуть задіяні всі відомства у разі вторгнення Російської Федерації», – зазначив Данілов.

Данілов ще зазначив, що не може бути такого, що одні органи будуть залучені, «а інші дивитимуться з боку, чим усе це закінчиться».

Робимо висновок, що цитати, які навели у своїй новині адміністратори телеграм-каналу, правдиві. Проте тут використали брудний прийом – маніпуляцію надзвичайним станом, щоб збільшити кількість підписників.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024