стрічка

Тривалість життя кішки та як її продовжити

17 Грудня 2021, 09:56
І скільки б нібито життів не мала кішка, але одне з них точно можна зробити насиченим та повноцінним РЕКЛАМА 4858
І скільки б нібито життів не мала кішка, але одне з них точно можна зробити насиченим та повноцінним

Кожен господар прагне, аби його улюбленець жив довго і щасливо. І скільки б нібито життів не мала кішка, але одне з них точно можна зробити насиченим та повноцінним. Однак, тварини, як і люди, обмежені часом свого існування. І хоч однозначно сказати скільки проживе ваш вихованець не може ніхто, проте передбачити його приблизну тривалість життя, а головне, продовжити цей термін можна! І ми розповімо, як це зробити.

Середній вік домашнього кота становить 15 років. Але як розуміти цю величину: це мало чи багато? Заведено вважати, що перший рік життя кошеняти відповідає 15 рокам життя людини, а другий – 9. З часом відповідність зменшується і вже кожен наступний рік до 7 років життя кішки дорівнює 4-5 людським, а надалі – 3. Так, 15-річна кішка за людськими мірками є літньою людиною у віці 70-75 років. Отже, чотирилапі, котрим близько 20 років, є справжніми довгожителями! Це чудова новина. Проте і це ще не межа: кішка на ім'я КрімПафф потрапила до «Книги рекордів Гіннеса» як найстаріша кішка у світі – вона прожила 38 років і 3 дні!

Попри те, що вуличні кішки живуть 5-7 років, власникам таких вихованців засмучуватись не варто. Серед них теж є рекордсмен: Натмегу дали притулок, коли йому було близько 5 років. І хоч у тварини були проблеми зі здоров'ям, завдяки дбайливому догляду кіт прожив щасливих 32 роки. Приклади цих чотирилапих доводять, що статистичні дані можна значно перевищити, якщо докласти зусиль.

Що впливає на тривалість життя кота чи кішки

Щоб продовжити термін життя Вашого улюбленця, необхідно знати від чого він залежить. Це такі фактори:

  • Генетична схильність до певних захворювань, спадковість
  • Харчування – на їжі для котів краще не економити, наприклад, в зоомагазині GoodZoo представлені корма преміумкласу і вище.
  • Спосіб життя
  • Якість медичного обслуговування 

Генетична складова

Перший чинник залежить від породи кішки. Зазвичай безпородні чотирилапі живуть довше, оскільки в них відсутні генетичні захворювання, які можуть бути у представників порід, що штучно виведені. Наприклад, кішки бенгальської породи часто мають проблеми з ШКТ, британської – з серцем, яснами та сечовидільною системою і в середньому живуть 12-15 років. У шотландських висловухих уразливі хребет і вуха, тоді як у сіамських – очі, нирки та дихальна система; середня тривалість життя представників обох порід становить 15-20 років. Знаючи особливості породи своєї кішки, можна убезпечити її від потенційних ризиків та ускладнень, вживши профілактичних заходів.

Правильне харчування

Гіппократ казав: «Ми є те, що ми їмо», але це стосується не тільки людей. Незалежно від того натуральний раціон у кішки чи вона харчується готовими кормами, харчування повинне бути збалансованим, повноцінним, якісним і задовольняти всі її потреби відповідно до породи, віку, фізіологічного стану, активності тощо. Особливо важливою є підтримка котів похилого віку – вони потребують спеціального харчування. В разі необхідності обов'язково дотримуватися дієти.

Активність тварини

Якщо кішка мало рухається попри здоровий апетит, це загрожує ожирінням і розвитком багатьох небезпечних захворювань. Тому дуже важливо стежити за руховою активністю вихованця. Забезпечте улюбленця іграшки та іграми, які будуть сприяти енергійному проведенню часу. Пам'ятайте, що коти – істоти соціальні, приділяйте їм увагу, проводьте якомога більше часу разом, грайтеся, беріть на руки.

Медичне обслуговування 

Вчасна кваліфікована допомога значно підвищує шанси чотирилапого на довге життя. Тому не можна нехтувати підозрілими симптомами, профілактичними оглядами, а також забувати про щеплення, протипаразитарну обробку. Хоч спосіб життя та харчування значно впливають на здоров'я тварини, проте правильний догляд теж відіграє не останню роль. Він допомагає уникнути багатьох інфекцій та підтримати імунітет кішки.

Знаючи всі ці чинники, можна позитивно вплинути на тривалість життя улюбленця. Однак, варто пам'ятати, що якість життя кішки має бути пріоритетом.

Правильно доглядайте свого чотирилапого, задовольняйте його потреби та забезпечте йому довге і щасливе життя!

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром