стрічка

Продукти від «благодійників»: у Facebook поширюють фейковий розіграш

17 Грудня 2021, 11:00
Продукти від «благодійників»: у Facebook поширюють фейковий розіграш 4022
Продукти від «благодійників»: у Facebook поширюють фейковий розіграш

На Рівненщині у місцевих Facebook-спільнотах поширили англомовний розіграш, у якому пропонують людям отримати набір продуктів першої необхідності за 40 доларів.

Для цього начебто потрібно перейти за лінком і пройти невеликий тест. Однак посилання веде на сайт з потенційно небезпечним контентом. Це виявила журналістка Район.in.ua.

ПЕРЕВІРКА

Допис-першоджерело з’явився на Facebook-сторінці Kroger Fans, що начебто є сторінкою американської мережі супермаркетів. У тексті йдеться про те, що кожен, хто вподобає, поширить і прокоментує допис, до 17 грудня отримає коробку товарів першої необхідності за 40 доларів. У 20 таких коробок обіцяють покласти сертифікат на 500 доларів. Звучить привабливо, чи не так?

Однак про таку щедрість нічого немає на основній сторінці мережі. До того ж шахраї використовують старий логотип компанії, бо вона, очевидно, пережила ребрендинг. Фотографії коробок з продуктами – також вкрадені в однієї з компаній, яка організовувала благодійний захід. Світлини існують щонайменше з 2017 року.

Після підписок-лайків читачів просять відвідати певне посилання, щоб підтвердити свою участь. Однак далі на людину, яка дуже хоче приз, чекає несподіванка: ніякого підтвердження там зробити неможливо. Ви переходите на сайт Kroger Fans, де є фотографії з продуктовими наборами і дві кнопки.

Однак натиснувши одну з них, користувач побачить онлайн-тест: «Чи станеш ти мільйонером у 2022 році?». Коли людина відповідає на всі «важкі» питання на кшталт «Скільки вам років?» або «Скільки ви хочете заробляти?», їй обіцяють надати «чотири пропозиції для швидкого заробітку», а далі сайт перенаправляє на сторінку з реєстрацією для гри в «танчики»/онлайн-казино/інші потенційно небезпечні сайти.

Причому при оновленні ці сайти змінюються і на багатьох з них є поля для реєстрації, куди можна випадково ввести свої особисті дані.

ВИСНОВОК

Розіграш продуктових наборів від американської мережі супермаркетів – фейк, адже на офіційній сторінці компанії такої інформації немає. Неможливо і підтвердити участь у «розіграші», бо форми для реєстрації не існує. Фото продуктових наборів – вкрадені.

Онлайн-тест, який пропонують пройти користувачу начебто як підтвердження участі – потенційно небезпечний, адже згодом вас перенаправляють на інші сайти, де ви можете випадково ввести свої особисті дані.

Слід з обережністю ставитися до таких непристойно привабливих пропозицій, адже вашою довірливістю можуть скористатися онлайн-шахраї. І, як відомо, безплатний сир буває лише у мишоловці.

Про схожі випадки ми писали у матеріалі Втретє в одну річку: шахраї знову обіцяють українцям гроші за опитування. Тоді користувачам пропонували пройти онлайн-тест і виграти гроші. Однак у результаті гравця просили заплатити, щоб отримати кошти.

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024