стрічка

Як волинські ЗМІ зманіпулювали на закритті психлікарні та онкодиспансера

15 Грудня 2021, 19:20
Маніпуляції в медіапросторі / Фото ілюстративне 714
Маніпуляції в медіапросторі / Фото ілюстративне

Минулого тижня відбулася чергова сесія Волинської обласної ради, на якій обговорювали питання припинення (реорганізації) діяльності «Волинської обласної психіатричної лікарні міста Луцька», яка знаходиться у селі Липини та «Волинського обласного медичного центру онкології», який знаходиться в місті Луцьк.

Їх мали приєднати до інших волинських комунальних підприємств.

Декілька волинських новинних сайтів, які висвітлювали перед сесійним засіданням облради це питання, у своїх заголовках застосували маніпуляції.

Журналістка фактчекінгового відділу «Брехунець», яка була присутня на сесії Волинської обласної ради, розібралася, що ж все ж таки вирішили депутати та чому саме зманіпулювали ці ЗМІ у своїх заголовках.

ПЕРЕВІРКА

У проєкті порядку денного чергової 10 сесії Волинської обласної ради питання про психлікарню та онкодиспансер знаходяться під номерами 37 та 38. У обох текстах рішень зазначили, що роботу двох цих закладів будуть припиняти, а в дужках – реорганізувати. Під поняттям «припинення» мали на увазі зовсім інше.

Деякі волинські ЗМІ в заголовках зазначили, що медустанови «можуть припинити існування» і це викликало неабиякий резонанс, хоча остаточного рішення ще не було.

Маніпулятивні заголовки
Маніпулятивні заголовки

Та нижче в тексті новини журналісти цих сайтів зазначали, що це буде «припинення діяльності (реорганізація)» закладів.

В тексті зазначили про припинення діяльності (реорганізацію) даних закладів
В тексті зазначили про припинення діяльності (реорганізацію) даних закладів

Можливо заголовок був би занадто довгим, якщо до нього додали б «реорганізувати». Це могло суперечити редакційним стандартам тощо. Але замість «реорганізації» вони додали слово «існування». Факт залишається фактом – необережне бажання узагальнити вилилося у пряму маніпуляцію в заголовках.

Журналісти кількох волинських ЗМІ зробили поспішні висновки у заголовках до того, як відбулася сесія Волинської обласної ради та голосування за ці рішення.

ЩО НАСПРАВДІ БУДЕ З ПСИХЛІКАРНЕЮ ТА ОНКОЦЕНТРОМ?

Депутати обласної ради під час обговорення на сесії заявляли, що обласна рада своїми рішенням хоче вигнати на вулицю пацієнтів та залишити без роботи людей, у яких є сім'ї.

На сесії обласної ради доповідач за цими двома питаннями Михайло Імберовський зазначив, що ці питання винесли на обговорення та голосування, аби залучити кошти держбюджету на нове обладнання для цих комунальних закладів.

«У нашому онкоцентрі лінійний прискорювач є один-єдиний, він майже зношений. Онкопрограма, за яку можна було б його купити, згорнута. У програмі про створення великих потужних центрів йдеться, що будуть виділятися гроші на закупівлю обладання», – розповів Михайло Імберовський.

«Щодо психіатрії, то згідно реформи Національної служби здоров'я вона виділяє кошти тільки на лікування пацієнта. А в нашій обласній психіатрічній лікарні знаходиться 69 пацієнтів, які там не лікуються, а просто проживають. І ми не отримуємо жодної копійки від громад Ковельського району», – доповнив депутат.

Також доповідач зауважив, що ніхто ці заклади закривати не збирається, все залишиться так, як і було. Лише на паперах вони матимуть іншу назву та підпорядковуватимуться новому керівникові.

«Хочу усіх заспокоїти: нічого не змінюється, пацієнти будуть й надалі там лікуватися, колектив залишається той самий, але цим рішенням ми показуємо, що хочемо створити потужний медичний центр психіатрії та залежностей та мати можливість отримувати гроші з державного бюджету», – заспокоїв присутніх Михайло Імберовський.

У результаті, після довготривалих дискусій щодо цих питань, депутати все ж підтримали їх: за реорганізацію психлікарні у селі Липини проголосувало 42 депутати (більшість); за реорганізацію онкоцентру в Луцьку – 49.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024