стрічка

Вуличне освітлення, дороги, питна вода: які проблеми турбують жителів Ратнівської громади

14 Грудня 2021, 09:52
Вулиця Центральна у селищі Ратне 543
Вулиця Центральна у селищі Ратне

Серед проблем, якими занепокоєні жителі Ратнівської громади, є питання поганих доріг, часткове або повна відсутність вуличного освітлення, питна вода та відсутність розваг та активностей для дітей та підлітків і ще багато чого.

Такими думками та висловлення поділилися жителі Ратнівщини в онлайн-опитуванні Район.Ратне у фейсбуці. Ми цікавилися у читачів, які проблеми міста та сіл турбують їх найбільше, що б вони хотіли покращити чи змінити у громаді.

Так, жителі краю стурбовані неналежною якістю технічної та питної води: 

«Найперше, що зробити- питна вода!!!» - прокоментувала в опитуванні від Район.Ратне Галина Прокопчук.

«Вода на мікрорайоні-це одна назва що вода(технічна),а гроші за неї платяться як за питну.Мало того що вона погана,так її постійно немає(як неодна поломка то інша).І тут ця проблема уже давно!!!» - прокоментувала користувачка Вікторія Колядюк.

Читайте також: Книги, спортзал, театр: куди ратнівчани планують витратити тисячу «Зеленського»

Читачі Район.Ратне також висловлювалися щодо активностей для дітей громади.

Немає нормальних спортивних майданчиків,для міні-футболу, баскетболу і т.д.... - прокоментував пост-опитування Юрий Креслин.

Також жителі Ратного наголосили на важливості громадських вбиралень в місті, зокрема для людей на візку.

«Вбиральні,це дуже велика проблема,людям немає куди ходити,а та що біля Раті,практично завжди закрита,а автостанція,там завжди багато людей і жодної вбиральні», –  зауважила коритсувачка Тетяна Хотинюк.

Зокрема, серед ратнівчан є проблема з проведенням нових ліній електропередач:

«Проблема з проведенням нових ліній електропередач. Наприклад на урочище ,,Лан'», – коментує у групі НеТипові Гірники Анатолій Кобець.

«В Комарове теж є така проблема, платимо як і всі... А техніка горить від малої напруги Вул.Крайня», – додає Катя Шура.

Ратнівчани також скаржаться на велику кількість безпритульних собак, які нападають або ж не дають спокійно рухатися автомобілем чи велосипедом. Зокрема, особливо небезпечними вони є для батьків, котрі забирають увечері своїх дітей зі шкіл та садочків.

«Безпритульні собаки!Діти бояться іти до школи,а батьки не завжди можуть і завести і забрати зі школи»,  – розповіла Тетяна Дем'янюк.

«Чи є в Ратне волонтери які є в кожному місті, де виділяють гроші на безкоштовну стерелізацію бездомних тварин, кажуть в Ратне є, гроші виділяють, а де результат, на базарі купа, не прокормити, влада зверніть увагу, це живі душі», – наголосила користувачка Олена Лук'янюк.

«Підтримую, собаки бігають біля школи 1, сама відганяла від малих дітей», – поділилася своїм досвідом Оля Панасюк.

«Підтримую Таню. Собак безпритульних багато», – додала користувачка Valentyna Glodik.

Дуже багато адрес міста та села, автодоріг між селами громади написали занепокоєні жителі Ратнівської ТГ під опитуванням. 

Вулиця Центральна, Ратне
Вулиця Центральна, Ратне

Обсяг робіт величезний, адже ремонту потребують дуже багато міських вулиць. 

«Просимо звернути увагу на дорогу по вул.Підлужна та вул.Івасюка в с.Гірники!!!Дорога в жахливому стані, якщо точніше то її просто немає!!! Попри те, що діток батьки змушені возити до школи понад 3 км, то ще і таким шляхом, що в дощову погоду не можна ні пройти, ні проїхати!!!» – пише Наталія Ярошук.

«Дуже просимо по вул.Кузьміна провулок та Будівельників недороблена дорого. Влітку ходити погано по камінню. Ще гірше діти гуляють машини їздять з швидкістю бо немає сплячих поліцейських. І недай Боже каміння відлетить з під колес. На наших вулицях дуже багато діток і вони також хочуть мати добротну дорогу як від базару до автостанції. Дуже просимо розглянути наше прохання», – написала Світлана Кульбачинська під опитуванням під постом Район.Ратне.

«Ще раз звертаємось до влади,можливо в сотий раз таки хтось нас почує😔Благаємо🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏зробіть частину вул.Набережна,що понад річкою!Скільки ми можемо грузнути в тій багнюці🥲витягати машини,дітей та дорослих.Це якесь знущання над нами,роблять дороги,там де вони взагалі не потрібні,викидаючи стільки грошей,а на нас всім начхати.Скільки років нам ще благати про допомогу???Одна добра злива і все,ми паралізовані.В мене маленька дитина,я не можу ні пройти ні проїхати коляскою,сидимо тижнями паралізовані,іншу дитину в садочок хоч бери трактором вези чи що.Ми вже зневірилися,що колись таки зможемо,як усі нормальні люди,встати вранці і не переживати,як те дитя доставити в садок,щоб машину не знесло в річку,кожного разу виїжджаєш і просиш Бога,допоможи прорватись і не потонути!Щоразу такий стрес переживаєш і згадуєш нашу владу всіма «чемними» словами.Якби вас сюди на тиждень переселити,щоб ви відчули все те,що ми відчуваємо,щоразу добираючись до роботи чи садочка. Про освітлення навіть не хочу нічого говорити,як світили ліхтариками з телефону,так і будемо світити🥺головне, щоб земля під ногами була тверда,а не багнюка», – прокоментувала у групі "Я люблю Ратне" Ірина Пась.

Читайте також: Ратне: повідомили дату відкриття головної ялинки громади

Та сама ситуація з відсутністю або несправністю вуличного освітлення на вулицях громади. Часто згадували відсутність нормальних тротуарів та вимкнення вуличних ліхтарів ще до світанку. У вечірню пору ліхтарі також не завжди вчасно ввімкнені.

«Освітлення на вулицях селища. Не всі ліхтарі справні, вчасно не включають, раніше відключають. Хто взагалі це контролює? Я зараз не про Центральну вулицю. І знаєте, при всій повазі до теперішніх очільників, такого раніше не було» – коментує користувачка Світлана Корпас.

«Загалом видно погіршення інфраструктури. Дороги в поганому стані,погане освітлення,сміття через відсутність баків,відсутність громадської вбиральні в центрі,поганий контроль швидкісного режиму на дорогах,а через інтенсивний рух автомобілів в години пік важко дорогу перейти. В селах в основному проблеми з дорогами,освітленням,сміттям. Звичайно на вирішення всього потрібні кошти. Про більш великі проблеми,як от добудови і ремонти шкіл,дитсадків взагалі буде складно щось вирішувати», – зауважує Саша Кірюткін.

«Чому по всіх вулицях не вмикають освітлення зранку? Невже думають що люди ходять лише вечорами? Лише центральна вулиця світиться. Це дуже незручно. А ще тепер коли всі тротуари у калюжах....» – написала користувачка Світлана Колядюк.

У селі Гірники найпекучішим нині стоїть питання щодо добудови місцевого навчального закладу:

«Добудування корпусу школи в с.Гірники.В нас навчається більше як 500 учнів ,більше 100 дошкільнят.Школа дуже перевантажена і діти з вчителями ходять в дві зміни.І посеред ночі повертаюця додому», – підкреслила Ната Ятчук

«Підтримую Ната Ятчук.Питання N1 добудова корпусу школи в с.Гірники. В Жиричах садочок побудували, час подумати і про наших дітей. Вони заслуговують на нормальне навчання, а не в нічну зміну, адже уроки закінчуються о 19 год.», – додала Оксана Токарська.
Ратнівчани висловили свої побажання щодо покращення життя в громаді:
  • облаштування спортивних майданчиків та майданчиків для відпочинку з дітьми;
  • комфортні тротуари у селищі;
  • добудова та капремонт школи №2 у селищі Ратне;
  • облаштування автобусної зупинки біля магазину "Любарт" у селищі Ратне;
  • Облаштування площі біля КЗ «Центр культури й дозвілля» Ратнівської селищної ради;
  • заміна труб водопостачання;
  • відкриття офіційного піщаного кар'єру поблизу Ратного;
  • облаштування «лежачих поліцейських» біля шкіл та дитсадочків громади;
  • встановлення світлофорів на важливих ділянках;
  • тверде покриття на стадіонах шкіл та тротуарах;
  • ремонт дорожнього покриття між селами громади;
  • освітлення всіх територій населених пунктів Ратнівської ТГ;

Частина відповідей зібрана з фейсбук-спільнот Ратнівщини куди поширили опитування.

Район.Ратне звертатиметься за коментарями до уповноважених осіб, щоб дізнатися, як місцеве самоврядування працює чи працюватиме над проблемами, які турбують жителів Ратнівської територіальної громади.

Читайте також: Понад 80% бюджету Ратнівської громади витратили на освіту

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024