стрічка

«Ми готові», – заступник міністра закордонних справ у Луцьку про гібридні загрози на кордоні

12 Грудня 2021, 22:30
Підписання Плану спільних дій з протидії дезінформації країнами Люблінського трикутника 944
Підписання Плану спільних дій з протидії дезінформації країнами Люблінського трикутника

11-12 грудня у замку Любарта відбулися консультації національних координаторів Люблінського трикутника на рівні заступників міністрів закордонних справ України, Польщі та Литви.

Як наслідок, посадовці 11 грудня у приміщенні Художнього музею підписали План спільних дій з протидії дезінформації країнами Люблінського трикутника на 2022-2023 роки. Про це повідомляє кореспондентка Район.in.ua.

Також на зустрічі обговорили безпекову ситуацію, пов’язану з міграційною кризою та збільшенням російської військової присутності поблизу України.

 «Сьогодні ми затвердили нашу дорожню карту, яку напрацювали з колегами з Польщі та Литви. Упродовж наших численних зустрічей були розглянуті такі важливі питання, як наростаючі загрози щодо безпеки, а також загрози для безпеки у Європі та міграційні питання на кордоні із ЄС та Білоруссю», – повідомив присутнім заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Читайте також: Спецоперація Росії зі звинувачення України в «розстрілі мігрантів»: хронологія поширення фейка

За його словами, у підписаному документі мова йде в першу чергу про планування спільних заходів у частині стратегічних комунікацій, обмін інформацією, боротьбу з дезінформацією, боротьбу з поширенням фейкової інформації. В першу чергу в рамках нашого спільного трикутника. І навчання для наших професіоналів у медійній галузі.

Мантас Адомєнас, заступник міністра закордонних справ Литви, повідомив, що підписання плану дій з протидії дезінформації трьома країнами є надзвичайно важливим, бо Україна, Польща і Литва мають справу зі спільними викликами. Тому важливим є посилення опірності громадян до дезінформації.

«Перед нами постають нові виклики, які необхідно вирішувати. Ми з колегами обговорили гібридні атаки зі сторони Білорусі, яких зазнають Польща та Литва, наростаючу присутність Росії біля кордонів і яким чином необхідно готуватися Україні, щоб протистояти міграційним вторгненням», – розповів заступник міністра.

За його словами, щоб посилити процес реформ в Україні, в Києві відкриють офіс Організації економічної співпраці та розвитку. Він надасть можливість залучити практичні інструменти, щоб відновити порядок.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач подякував українським і литовським колегам за солідарність у боротьбі з загрозами, які надходять з боку агресора, і додав:

«Польща підтримує рішення України щодо вступу до Європейського Союзу і ми знаємо, хто не згодний з цим рішенням. Зараз важливо залишатися об’єднаними, а також мати спільний стратегічний порядок денний. Сьогодні ми маємо дуже серйозні загрози у сфері безпеки».

Також Марцін Пшидач розповів, яким чином Польща справляється із міграційною кризою на кордоні і які ризики є для України:

«Зараз ми маємо змогу стримувати наплив мігрантів завдяки нашим дипломатичним зв’язкам, а також ми добре захищені, зокрема, з військової точки зору. Напруга відчутна, адже тисячі мігрантів з боку білоруського кордону досі намагаються нелегальним шляхом перетнути кордон із Польщею. Представники Білорусі заохочують мігрантів робити це незаконним шляхом.

Для України в цьому плані завжди є ризик. Однак партнери з Європейського Союзу та НАТО готові надати свою підтримку. Гібридні операції з боку Білорусі є своєрідним зеленим світлом для Кремля, тому важливо бути готовими захистити свої кордони і знати, як мати справу з цими операціями. Ситуація зараз є динамічною, тому важливо залишатися згуртованими та співпрацювати».

Читайте також: У США хочуть виділити 20 мільйонів доларів на захист українських кордонів

Своєю чергою заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький додав, що наша країна готова до загроз стосовно безпеки:

«Ми готові. Перш за все, завдяки тісній співпраці в рамках Люблінського трикутника. Також завдяки військовим, які мають змогу захистити Україну. Це не означає, що ми не маємо загроз з точки зору гібридних атак, але все ж плідна співпраця, яка відбувається в рамках цієї ініціативи, а також з боку європейських партнерів, дає змогу бути ефективними у цьому напрямку», – зазначив Микола Точицький.

Нагадаємо, на шостому West Media Forum виступив журналіст литовського видання Delfi media Вайдас Салджіунас із темою «Дурна брехня, кібершпигуни і статистика: дезінформація в Литві».

 

Також про міграційну кризу на кордонах Польщі і виклики для журналістів розповідав на форумі Міхал Кокот (Газета Виборча, Польща).

 

Довідка: Люблінський трикутник - платформа для тристоронньої співпраці між Литовською Республікою, Республікою Польща та Україною, спрямована на поглиблення регіонального співробітництва у безпековій, економічній та соціально-гуманітарній сферах.

Рішення про створення Люблінського трикутника прийняли 28 липня 2020 року міністри закордонних справ України, Литви та Польщі Дмитро Кулеба, Лінас Лінкявічюс та Яцек Чапутович, які підписали Декларацію про створення нового регіонального об’єднання.

План спільних дій з протидії дезінформації країнами-учасницями Люблінського трикутника на 2022-2023 роки передбачає підготовку регулярних спільних доповідей про виклики та загрози в інформаційній сфері, розробку механізму спільного реагування на російські дестабілізаційні кампанії, обмін досвідом та посилення інституційних спроможностей з протидії гібридним загрозам.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024