стрічка

11-річна волинянка видала власну поетичну збірку

13 Грудня 2021, 09:14
Соломія Ващук зі своєю збіркою поезії 389
Соломія Ващук зі своєю збіркою поезії

Волинська школярка Соломія Ващук із міста Горохів видала власну книгу віршів «Веселкові мрії». 

Видати збірку дівчинці запропонувала її бабуся. Про це пише Суспільне.

Книга Соломії Ващук, до якої увійшли 49 віршів, вийшла накладом у 100 примірників. Школярка розповіла, що за останній місяць написала майже 20 нових віршів.

Першу поезію дівчина написала у вісім років. За словами юної поетеси, вона постійно римує слова та занотовує все, що складеться у римовані рядки.

«Я дивлюся на якісь речі, якщо мені приходить рима сама, або я хочу скласти віршик, то я складаю. Якщо це вже вечір, ніч і треба лягати спати, то я, щоб не шукати зошит з ручкою, то пишу на телефон і потім переписую, а якщо це день або ранок, то я записую у зошит», – каже дівчина.

Мама Соломії Тетяна Ващук каже, що пам’ятає, як донька показала їй перший вірш, тоді вона вчилася у четвертому класі і присвятила його першій вчительці.

«Перша вчителька моєї Соломії заміняла маму і вона написала про неї віршика: «Важко розлучатися з вами, але я йду вже в старшу школу, а ви ведіть своїх діток в перший клас», – говорить мама школярки.

Назву збірки «Веселкові мрії» шестикласниця вирішила обрати через слово «мрія», котре співзвучне з іменем Соломія. Презентацію книги влаштували у місцевій бібліотеці в Горохові, де багато читає та займається в поетичному гуртку 11-річна волинянка.

Підтримати авторку прийшли її однокласники, вчителі та рідні. Однокласниця Марта Шнайдер каже, що про поетичний талант Соломії Ващук дізналася в школі, коли дівчина читала свою поезію.

«Вона розказувала вірші про однокласників і друзів, а взнали, що вона буде видавати книжку, коли вона принесла вірші, щоб їх редагувати трошки», – зазначила школярка.

Редагувати вірші допомагала вчителька української мови та літератури Тетяна Кульган, яка працює в Горохівському ліцеї імені Івана Франка вже 20 років.

 

«Дитина, яка написала збірочку – це перша така в моєму вчительському досвіді. Це велика честь для мене, що моя учениця стає такою відомою, представляє рідне місто і рідну школу і там трішечки-трішечки моєї заслуги, бо ми з нею тісно співпрацюємо», – зазначила Тетяна Кульган.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024