стрічка

«Завезли з вакциною»: на Рівненщині поширюють фейк про новий штам коронавірусу «Омікрон»

13 Грудня 2021, 18:11
Завезли з вакциною: на Рівненщині поширюють фейк про новий штам коронавірусу Омікрон 2366
Завезли з вакциною: на Рівненщині поширюють фейк про новий штам коронавірусу Омікрон

Нещодавно на Рівненщині поширили вірусне відео про те, що через появу нового штаму коронавірусу «Омікрон» начебто більше не потрібно робити щеплення, оскільки вакцина на нього не діє. 

Публікацію з відео розмістили у фейсбук-спільноті «Негативний Кузнецовськ (ВАРАШ – ШАБАШ)». Цей пост поширили понад 15 тисяч людей, а під дописом користувачі залишили близько 400 коментарів. Думки людей розділилися надвоє: одні підтримували сказане невідомим чоловіком у жилетці, інші – не погоджувалися. При чому, «армія прихильників» була куди більшою, аніж критиканів. 

Обережно, фейк

На відео чоловік розповідає про те, що у світі з’явився новий штам вірусу «Омікрон», на який не діє жодна з наявних вакцин проти COVID-19, а тому можна не вакцинуватися, оскільки щеплення – не ефективне.

«Спікер» вважає невипадковим той факт, що новий штам поширився з Африки й пов’язує це з тим, що Білл Гейтс подарував їм вакцину. Автор ролика постійно використовує агресивну ненормативну лексику. Закликає людей не носити маски, адже вони, переконує, жодним чином не можуть захистити від вірусу. Мовляв, єдиний ефективний елемент захисту – протигаз. 

На додаток, чоловік знімає смуги диму, які залишилися у небі за літаком і стверджує, що це «розпилюють новий вірус». 

«Вони дають безплатну вакцину, аби потім ти приносив свої гроші в їхні руки і ставав ще біднішим», – аргументує «експерт».

Журналістка Район.in.ua детально розібралася, чому такі висловлювання – фейк.

Перевірка

Справді, як повідомляють на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), новий штам коронавірусної інфекції «Омікрон» поширився із Південної Африки.  Зараз по всьому світу проводять дослідження, аби глибше розуміти особливості цього вірусу.

Досі не встановили, чи викликає «Омікрон» важчий перебіг хвороби у порівнянні з іншими штамами, зокрема й «Дельтою». Згідно з попередніми даними, частота госпіталізації пацієнтів у Південній Африці зростає, однак це може бути викликане загальним зростанням кількості інфікованих, а не специфічним зараженням варіантом «Омікрон». 

Поки що немає інформації, яка б свідчила, що симптоми, пов'язані з інфікуванням вірусом «Омікрон», відрізняються від симптомів, що викликають інші штами.

Попередні дані свідчать, що, в порівнянні з іншими варіантами, «Омікрон» може підвищувати ризик повторного зараження. Тобто, люди, які раніше хворіли на COVID-19, інфікувалися повторно «Омікроном», але перенесли недугу легше. Однак у ВООЗ наголошують, що наразі це – обмежені дані.

Щодо дії вакцин проти коронавірусу на «Омікрон», то у ВООЗ наразі вивчають їх ефективність. Разом з тим в організації наголошують, що щеплення й надалі залишаються важливими для того, аби зменшити важку захворюваність та смертність. Всі наявні вакцини справляються із цим завданням.

Інфікування «Омікроном», як і іншими штамами, виявляють за допомогою ПЛР-тестування. Наразі науковці досліджують, чи впливає новий вірус на інші типи тестів.

Для лікування хворих з тяжкою формою COVID-19 можуть і надалі ефективно застосовуватися кортикостероїди та блокатори рецепторів до інтерлейкіну-6. Щодо інших засобів лікування проводитимуть аналіз того, чи зберігають вони свою ефективність з урахуванням мутацій в окремих частинах вірусного варіанта «Омікрон».

Твердження, що новий вірус до Африки завезли разом із вакциною – ФЕЙК! Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, вакцина від COVID-19 не може інфікувати людину, бо у її складі немає живого вірусу. Так, наявні в Україні вакцини мають різну дію, проте жодна із них не здатна заразити людину коронавірусом. 

Щеплення допомагає виробити імунітет, моделюючи потрапляння інфекції в організм. Цей процес не викликає хворобу, але він спонукає імунну систему виробити Т-лімфоцити та антитіла. Іноді після вакцинації можливі легкі симптоми, які виникають при хворобі: підвищена температура, біль у місці ін’єкції. Вони є цілком прийнятними й виникають тому, що організм реагує та формує імунну відповідь.

Маніпулятивною є й інформація про те, що маски не захищають від недуги. Коронавірус – інфекційне захворювання, яке поширюється повітряно-крапельним шляхом. Простіше кажучи, якщо поруч з вами чхає або кашляє інфікована людина, а ви обоє не маєте на обличчі захисних засобів – ризик інфікуватися зростає. 

Як свідчать дані клінічних та лабораторних досліджень Центрів контролю та профілактики захворювань США, коли людина носить маску, вона захищає від інфікування себе та інших. Найкраще це працює, коли захисні засоби носять всі й одягають їх правильно – закриваючи рота та носа.  Разом із тим американські вчені наголошують, що носіння маски не скасовує безпечної дистанції. 

Висновки

  • Нову коронавірусну інфекцію «Омікрон» не завезли разом із вакциною – це фейк. Інфікуватися вірусом через вакцинацію неможливо. 
  • Вакцинація від COVID-19 все ще є необхідною, щоб зменшити важку захворюваність та смертність.
  • Наразі немає вірогідних даних про те, як поводиться новий штам «Омікрон», тому не можна стверджувати, ефективні проти нього наявні вакцини, чи ні. 
  • Також не можна стверджувати, що  «Омікрон» викликає важчий перебіг хвороби у порівнянні з іншими штамами.
  • Захисна маска знижує ризик захворіти. 
  • Вірус із літаків не розпилюють – це фейк.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: Тисяча за вакцинацію: шахраї пишуть українцям від імені МОЗ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024