стрічка

На Рівненщині представники УПЦ МП виступають проти Стамбульської конвенції

08 Грудня 2021, 16:54
На Рівненщині представники УПЦ МП виступають проти Стамбульської конвенції 3344
На Рівненщині представники УПЦ МП виступають проти Стамбульської конвенції

Наприкінці листопада на сайті Президента опублікували інформацію про те, що Володимир Зеленський має намір підтримати Стамбульську конвенцію. На цю заяву одразу ж відреагували представники УПЦ МП, закликавши своїх прихильників виступати проти такої позиції.

Повідомлення, у якому йдеться про те, що Стамбульська конвенція начебто не захищає від насильства, а несе загрозу традиційним сімейним цінностям, опублікували в телеграм-каналі «Миряни». У цьому ж таки дописі автори закликають своїх послідовників «згуртуватися та консолідувати зусилля проти ратифікації Стамбульської конвенції».

Публікацію переглянули майже дві тисячі підписників цього телеграм-каналу. Коментатори пропонували організувати збір підписів проти ратифікації конвенції по церквах та закликали підтримати петицію «Про відмову від просування гендерних теорій, що суперечать традиційним сімейним цінностям».

«Миряни» – громадська спілка, яку створили парафіяни УПЦ (МП) на початку червня 2021 року. Як зазначають на фейсбук-сторінці організації, її мета – «захистити світ, сім'ї, дітей від вакханалії аморальності і духовного розкладання».

Організація має представництва в регіонах. У жовтні у Рівному відбувся перший установчий з’їзд, на якому обговорили діяльність спілки та узгодили план діяльності на найближчий час. 

На сайті «Релігійна правда» повідомляють, що «Мирян» організували дві структури: ТОВ «Союз православних адвокатів» та ГО «Православне братство святого рівноапостольного князя Володимира». Ця громадська організація, до слова, є засновником і «Союзу адвокатів».

Цікаво, що біля витоків обох цих проектів стояв донецький олігарх Віктор Вишневецький, який працював із окупаційною адміністрацією, фінансував терористичні організації та проти якого Служба безпеки України порушила кримінальну справу.

Щодо «традиційних сімейних цінностей», то в розумінні прихильників УПЦ МП вони полягають в тому, що родина повинна складатися з чоловіка, жінки та дітей. Сім’я начебто має існувати задля того, аби продовжувати рід. При цьому, прибічники цієї релігії негативно ставляться до представників сексуальних меншин, засуджують одностатеві стосунки.

Розберемося, чому твердження «Мирян» про те, що Стамбульська конвенція не захищає від насильства і несе загрозу традиційним сімейним цінностям – маніпуляція.

ПЕРЕВІРКА

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція – міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства.

Наразі угоду підписали 46 країн та Європейський Союз.  Проте досі 11 з них, у тому числі і Україна, не ратифікували цю угоду. Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але досі не ратифікована через протести церков та консервативних політиків проти вжитого у ній терміну «гендер». Не дивно, що такий документ спровокував масу фейків і маніпуляцій, які в основному потрапляють до нас із російського медіаполя.

Стамбульська конвенція має на меті: захищати жінок від усіх форм насильства й недопущення кримінального переслідування та ліквідацію насильства стосовно жінок і домашнього насильства.

Документ сприяє ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок та заохочення дійсної рівності між жінками та чоловіками, у тому числі надання жінкам самостійності, розробці всеосяжних рамок, політики та заходів для захисту всіх жертв насильства стосовно жінок і домашнього насильства та надання їм допомоги.

Стамбульська конвенція передбачає забезпечення підтримки та надання допомоги організаціям та правоохоронним органам в ефективному співробітництві для прийняття чотирьохкомплексного підходу до ліквідації насильства стосовно жінок і домашнього насильства.

Цей документ юридично зобов’язує країни, що приєдналися до конвенції, криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію. 

30 листопада на офіційному сайті глави держави опублікували заяву, що Володимир Зеленський підтримує кроки, спрямовані на захист прав людей, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а також забезпечення належного реагування на випадки такого насильства. У відомстві додають, що ще в червні 2020 року президент підтримав електронну петицію із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію.

21 вересня 2020 року глава держави підписав Указ «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства», покликаний забезпечити інтегрований підхід до подолання домашнього насильства. З огляду на цей указ Кабінет Міністрів у квітні 2021 року затвердив План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав постраждалих від такого насильства.

Наразі в Офісі Президента завершується підготовка до подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами».

ВИСНОВОК

«Миряни» вводять підписників у оману, закликаючи виступати проти ратифікації Стамбульської конвенції, як такої, що дискредитує сімейні цінності. 

Цей документ не суперечить сімейним цінностям, не дискредитує традиційну родину та не пропагує орієнтацію сексменшин.

Основою  угоди є забезпечення рівних прав та можливостей для кожної людини, засудження будь-якого насильства, а також документ гарантує рівність чоловіків та жінок та забезпечує захист прав потерпілих. 

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024