стрічка

Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю

04 Грудня 2021, 09:25
Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю 436
Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю

Станом на 2019 рік полігон твердих побутових відходів Шацької громади був переповнений на 120 відсотків. Ситуація з того часу не дуже змінилася, але завдяки проєкту, що був реалізований командою активістів та місцевих посадовців у вересні – жовтні цього року, для досягнення великої мети були зроблені перші кроки. А почалося все з бажання та навчання.

Про це інформує Волинський інститут права.

Так, у червні на Волині відбулася чотириденна «Школа адвокації та партисипації» від українсько-німецької програми «Київський Діалог» та громадської організації «Волинський Інститут Права» (ВІП). Участь в цьому заході взяли представники шести громад (в тому числі й Шацької).

«Я й раніше відвідувала подібні заходи, але саме це навчання систематизувало мої знання і навички. Завдяки крутим тренерам, ідея нашої команди змінити ситуацію поводження зі сміттям та підвищення екокультури мешканців стала чіткішою. Отримані знання ми використали для написання заявки на Конкурс мінігрантів від «Київського Діалогу» та ВІПу і наш проєкт «Відсортуй сміття – подаруй майбуття» був підтриманий», – розповідає представниця громадської організації «Еколого-культурне об’єднання «Буг» Катерина Баришева.

Реалізовувалася ця ініціатива у вересні та жовтні. Зокрема, організували прибирання місцевих озер, опитали жителів громади на тему сортування сміття і компостування, облаштовано екокуточок. Щодо останнього, то зокрема на стіні шацького будинку культури, яку планують використовувати як екран для вуличних кінопоказів, створили два мурали на екотематику. Також встановили інформаційний стенд та лавки з піддонів. 

Читайте такожУ Шацьку з'явився екологічний мурал

Ще один захід – це форум «Взаємодія влади, бізнесу та громадськості у вирішені проблеми накопичення відходів на території громади»

«Є у нас свідомі підприємці, які на своїх базах відпочинку, готелях, ресторанах самотужки роздільно збирають сміття. Тому, на форум  ми запросили їх, а також представників місцевої влади та активістів, щоб разом напрацювати зміни до вже існуючої програми поводження з твердими побутовими відходами у частині сортування сміття. Захід вийшов конструктивний і показав, що в людей є бажання до дій», – ділиться враженнями керівник «Еколого-культурного об’єднання «Буг», головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інфраструктури, залучення інвестицій Шацької селищної ради Микола Полінкевич.

Як і передбачалося проєктом, за результатом форуму була створена робоча група, що надалі працюватиме над змінами у частині сортування сміття до чинної профільної програми. Водночас на думку Миколи Полінкевича та Катерини Баришевої, найважливіший ефект їх проєкту – привернення уваги до теми поводження з побутовими відходами.

 

«Зрозуміло, що зменшити розміри сміттєзвалища і покращити екокультуру людей за два місяці не можливо. Водночас за цей час були зроблені перші кроки, які, сподіваюся, мотивуватимуть мешканців Шацької громади до подальшої роботи в цьому напрямку», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Реалізація цієї ініціативи у Шацькій громаді відбулася в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

 

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024