стрічка

Гігантські риби «припливли» на Рівненщину: звідки бере початок цей багаторічний фейк

07 Грудня 2021, 16:30
Фото з фейкової новини про гігантських риб на Рівненщині 33890
Фото з фейкової новини про гігантських риб на Рівненщині

Кілька днів тому у фейсбук-спільноті на Рівненщині поширили допис про те, що нібито дві гігантські риби пропливають місцевою річкою. Подібний текст та фото «гуляють» фейсбуком вже досить тривалий час – більш як два роки.

Журналістка Район.in.ua дізналася, звідки ростуть ноги в цього фейку та взагалі нащо його поширюють. Багато людей не лише розповсюджують фейк, а й змінюють на свій лад.

Суть фейку полягає у тому, що нібито дві величезні риби пливуть річкою Горинь, що на Дубровиччині Рівненської області. Автор тексту уже «сконтактував з науковцями, які запевнили, що це все через глобальне потепління. І саме через це гігантські риби вибрали для зимівлі русло річки Горинь». Автор фейку закликає волонтерів допомогти викопати калабаню (глибоке місце в річці, - ред), «щоб в разі чого можна було розвернути гігантів та спровадити назад».

Фейк, який поширюють у фейсбуці
 

Цей фейк поширив навіть заступник Вараської РДА Віктор Кушнерук. Лише не зрозуміло для чого: з метою дезінформації чи для сміху.

 

Віктор Кушнерук – заступник голови Вараської РДА
Віктор Кушнерук – заступник голови Вараської РДА

Журналістки Район.in.ua спробували дістатися до суті.

Чи були гігантські риби у річці Горинь

Ні, їх там не було і не могло бути. Японські парчеві коропи або коропи кой, які зображені на фото, можуть сягати трохи більше одного метра завдовжки. На малюнку зображені риби, які досягають близько 20 метрів. Вони є прісноводні та невибагливі до корму, але ніяких даних про те, чи можуть ці коропи проживати у річкових водах, немає. Ці риби привчені до штучних ставків і виконують переважно декоративну роль.

Також знавці коропів на різних сайтах зазначають, що на зимовий період риб краще переселити в захищене від морозів місце або спорудити укриття з поліетиленової плівки над штучною водоймою.

Отож, парчеві коропи не можуть вирости такими великими, якими вони зображені на фото, а також не змогли б пережити наші холодні зими.

За допомогою Google-карт ми виявили, що такого мосту немає на річці Горинь. Також згідно з прогнозом погоди на Дубровиччині йшов сніг, але разом з дощем і при плюсовій температурі вночі. Температура з настанням ранку зростала, тож сніг не міг надовго залишитися на поверхні землі, хоча на фото він є і вся територія поблизу річки щільно засніжена. 

Висновок очевидний: фото – «відфотошоплене». При наближенні можна побачити, що на річці є «шуми», а на тілі коропів – ні. Це говорить про те, що зображення риб кращої якості, тож їх просто «приклеїли» до основного зображення.

«Шуми» на річці є, а на тілі коропів - ні.
«Шуми» на річці є, а на тілі коропів - ні.

Уперше фото уже з «прифотошопленими» японськими коропами з’явилося влітку 2013 року у закордонному гумористичному блозі, який функціонує й зараз. Можна тільки уявити, наскільки старим може бути оригінальне фото, якщо відредагованому вже вісім років. Оригінал виглядає так: 

Автор - американський фотограф Аарон Берден

При чому тут Чорнобиль

У пошуку за світлиною з рибами Google видає посилання на різні сайти та Facebook-сторінки з примітками: «Chernobyl Fish», «Fishing at Chernobyl», «Le Coronavirus chez les poissons».

Усі посилання ведуть на сторінки з жартами та мемами. Більшість іноземців знають про Україну з декількох причин: Андрій Шевченко, брати Клички, Революція Гідності, Голодомор та Чорнобиль. Дуже часто в мережі трапляються різні жарти на тему радіації та тих, хто залишився жити в Зоні відчуження.

Як в українському, так і закордонному суспільстві існують стереотипи, що нібито з людьми та іншими живими організмами, які залишилися у 30-кілометровій зоні, відбулися мутації, аномальні зміни у тіло будові та життєдіяльності. Як-от фейк російського телеканалу про триголових лосів у Чорнобилі або про сомів-мутантів, які живуть у технічному ставку охолоджувачі Чорнобильської АЕС.

Альона Романюк, авторка влогу «По той бік інфи» у спецпроєкті «По той бік Чорнобиля» спростовувала фейки та маніпуляції, які стосуються Чорнобильської катастрофи й тих міфів, у які вірять українці.

За її словами, деякі дослідження й справді показують, що у тварин у Зоні відчуження відбуваються мутації. Але внаслідок радіації вони не мусять перетворитися на чудовиськ із фільмів жахів та й не перетворюються. Мутації можуть бути геть непомітні.

Науковець-зоолог Сергій Гащак, який 30 років досліджує фауну в зоні, в інтерв’ю BBC визнав, що ніколи не бачив мутантів з трьома головами чи ногами. Але це зовсім не означає, що тварин з вадами взагалі немає.

Вони є, особливо там, де високий рівень радіаційного впливу. Їх рідко можна побачити з простої причини — вони швидко гинуть. Постійне ж опромінення низькими дозами радіації має незначний вплив на здоров’я і його важко виявити.

Деякі дослідження показують, що у тварин у Зоні відчуження менший мозок, катаракта, пухлини чи безпліддя. Проте жодних двоголових лосів, сомів-мутантів та 20-метрових японських парчевих коропів ніколи не існувало.

Що це все означає

Фотографію з рибами-«мутантами» протягом останнього тижня дуже активно поширювали у Facebook-спільнотах Рівненщини й інших регіонів країни. Таким чином риби майже одночасно «припливли» у населені пункти Вінницької, Львівської, Закарпатської і ще кількох областей України. Ймовірне першоджерело на цей раз – група «Антидепресант», де опублікували фото 29 листопада. Пост зібрав понад тисячу вподобайок і 6,8 тисячі репостів.

Група, з якої все почалося

Цікаво, що цю спільноту створили за два дні до «вкиду» з рибками. Решта дописів на цій сторінці мають мізерну кількість «лайків» і поширень. Напрошується висновок, що творці спільноти використали добре знайомий трюк – привернення уваги аудиторії і залученя підписників за допомогою старого фейка. Він абсурдний і викликає у різних людей різні емоції.

 
 

Цікаво, що більшість користувачів, які поширювали допис у місцеві групи, – реальні люди. Більшість коментарів під дописами – коментарі справжніх людей, які або сміються з фейка, або стверджують, що це «фотошоп». Дехто порівнював окрас тварин із вишивкою. Траплялися і ті, хто повірили у фейк і щиро дивувалися такому «чуду природи».

 

Усі ці дописи об'єднує одна важлива деталь – велика кількість лайків і репостів. Здавалося б, фейк настільки очевидний, що і коментувати тут немає що, але користувачі соцмережі доводять протилежне. 

Дозволимо собі зробити висновок, що поширення старого фейка з гігантськими рибами означає кілька речей:

  • адміністратори соцмереж використовують картинку як перевірений спосіб залучити нових підписників і збільшити активність на сторінках;
  • цим вкидом автори знову піднімають тему Чорнобильської катастрофи, а заодно й міф про те, що тварини стають величезними під впливом радіації;
  • за допомогою дописів могли просто-напросто збирати дані реальних людей, які активні у Facebook і не ведуться на фейки. Можливо, це перевірка читачів, «промацування» і вивчення реакції на інформаційні вкиди. Тим більше, що таку активність ми помітили саме у місцевих групах;
  • це може бути підготовка до наступного інформаційного вкиду, адже «лайки» і репости дописів роблять Facebook-сторінки більш видимими.

Нагадаємо, українці найбільш вразливі до впливу дезінформації не тільки в обласних центрах, а й у віддалених районах. Людей постійно «підгодовують» різними вигадками на кшталт вищезгаданих риб, а потім на цьому «благодатному» грунті можуть у майбутньому прорости ворожі наративи, які найчастіше потрапляють у наш інформаційний простір зі сторони РФ. Тож рекомендуємо читачам перевіряти інформацію перед тим, як ділитися нею у соцмережах.

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Читайте також: На Волині поширили фейк про вепра, який пливе на плоті до Луцька

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024