стрічка

Фейк про наругу над державним прапором у Луцьку: куди ведуть факти

01 Грудня 2021, 17:00
У Луцьку розповсюдили фейк про наругу над державним прапором 989
У Луцьку розповсюдили фейк про наругу над державним прапором

Днями луцький інформаційний простір сколихнуло відео, на якому начебто місцевий підліток зриває зі шкільної дошки український прапор та кидає його на землю.

Його опублікували у фейсбучній спільноті «Х*ровий Луцьк», зазначивши, що хлопець – нібито учень луцької школи №15. 

Звичайно, реакція містян не змусила себе довго чекати: допис зібрав понад сто поширень та кілька десятків гнівних коментарів. Саме відео зібрало понад 23 тисячі переглядів. Користувачі соцмережі не соромилися обзивати дітей останніми словами, навіть не розібравшись, чи лучани вони насправді. 

Окрім того, відео опублікували на своїх сайтах кілька волинських і деякі всеукраїнські новинні ресурси. Новина висить там і досі навіть після того, як виявилося, що вона фейкова.

У ролику фігурувало троє осіб: оператор, власне хлопець, який вчиняв наругу над прапором, та ще один школяр, який сидів за партою. Усі вони розмовляли та лаялися російською мовою. Проте журналістів, які опублікували матеріал, це не насторожило. Не насторожило і те, що в дописі-першоджерелі користувачів соцмережі запрошують підписатися на телеграм-канал цієї спільноти. Як показує практика, саме таким чином адміністратори телеграм-каналів «накручують» собі підписників. Тим більше, що вищезгадане відео – дуже «хайпове».

Через деякий час на сайті Луцької міської ради з'явилося спростування цього інфовкиду. В офіційній заяві йдеться: «Жодна школа Луцької міської територіальної громади не має стосунку до інциденту».

«Така інформація не відповідає дійсності. Проте вона з’явилася у різних місцевих інтернет-виданнях, що надзвичайно стурбувало і образило освітянську спільноту Луцької міської громади, зокрема, й педагогічний колектив школи №15. Проаналізувавши відеосюжет, ми встановили, що ні школа № 15, ні учні, які тут навчаються, не причетні до такого ганебного вчинку. Більше – до цього не причетна жодна школа Луцької міської громади», – йдеться у публікації.

Департамент освіти Луцької міської ради та дирекція ЗЗСО №15 звернулися до правоохоронних органів з вимогою провести відповідні процесуальні дії за цим фактом.

Які висновки можна зробити з цього всього? По-перше, відео з луцькими школярами, які вчинили наругу над державним прапором – фейк, адже інфовкид спростували у міській раді. По-друге, інформацію поширювали з закликом підписуватись на телеграм-канал, що говорить про те, що автори допису просто «накручували» підписників. 

По-третє, насторожує те, що діти спілкуються російською мовою. Як показує досвід фактчекерів Район.in.ua, такі відеоролики потрапляють до нас із РФ. Так вже було із «навалою змій» у Рівному та з «мігрантами», які йшли із Білорусі в Україну сталкерськими шляхами.

Варто підкреслити й те, що деякі сайти завантажили відео у YouTube, а там в коментарі почали підтягуватися російські боти. І вони за старою «методичкою» поширюють наратив про те, що в на Волині начебто живуть самі лише поляки і їм настільки тут погано, що вони готові глумитися над національними символами. А це вже пряме розпалювання міжнаціональної ворожнечі й ворожнечі між самими українцями. Очевидно, кому це потрібно у час міграційної кризи у Білорусі і розхитування ситуації на українських кордонах. 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024