стрічка

«Є дві правди про коронавірус», – лікар-пульмонолог з Волині

30 Листопада 2021, 11:20
Олег Яковенко 480
Олег Яковенко

Насправді ситуація у ковідних шпиталях виглядає набагато драматичніше і сумніше, ніж у китайському фільмі про коронавірус.

Про це слухачам дискусії «COVID-19: виклики у новій реальності». 18 Мандрівний Docudays UA на Волині», яку організували у Волинському пресклубі, розповів лікар-пульмонолог, завідувач пульмонологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

«Те, що переживають пацієнти, їхні рідні, важко описати. Одна справа – інфекційне відділення, інша – реанімаційне, де смертність там становить понад 50%. Людям краще цього не уявляти. Можливо, медичний персонал і став певною мірою більш резистентним до цього. Але скажу відверто, всі втомились, медичний персонал, в першу чергу, втомився ховати пацієнтів», – розповів лікар. 

За його словами, є дві правди про коронавірус: одна – коли ти стоїш на вулиці і дивишся на вікна лікарні, інша правда – коли ти перебуваєш в лікарні і дивишся через вікно на вулицю. Той, хто перебував у стінах лікарні з важким перебігом хвороби, знає, про що йдеться.

Він також зазначив, що на початках ніхто не думав, що так будуть розгортатись події. Та й навіть самі медики на початку 2020 року з певним скептицизмом ставились до того, що узагалі таке можливе. Ніхто не думав, що проблема буде настільки глобальною.

«Якщо до мене протягом року у пульмунологію поступало в середньому 1300-1500 пацієнтів, і з них 50% – з пневмоніями, а смертність становила 6-10 хворих на рік, то тепер – 12-13%. Тобто із 1500 пацієнтів за рік померло 150-160. Це трагедія.  Я не пам’ятаю, щоб стільки людей помирало. Помирають люди віком 65+, але є й випадки, коли помирає молодь, вагітні», – розповів Олег Яковенко.

Не зважаючи на те, що ми живемо практично в стані інфекційної війни, більшість людей, за словами лікаря, скептично ставиться до того, що відбувається, адже в більшості випадків – а це 80% – люди переживають хворобу безсимптомно, легко або в середньо важкому стані. Решта 20% – мають критично важкий перебіг. На жаль, ситуація поки що не покращується. 

На запитання, чому ситуація не покращується, Олег Яковенко відповів, що є два фактори, які впливають на це: людський (тобто ті речі, на які ми можемо вплинути, дотримуючись карантинних заходів, вакцинація, грамотна організація своєчасного надання медичної допомоги на догоспітальному етапі – сімейна медицина та швидка допомога), та інша сторона, на яку ми не можемо вплинути – мутація вірусу, в якого є своя природа та свій життєвий цикл. 

Читайте також: «Мандрівний Docudays UA на Волині» почався з «кінопандемії»: експертні думки щодо COVID-19

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024