стрічка

«Мандрівний Docudays UA на Волині» почався з «кінопандемії»: експертні думки щодо COVID-19

29 Листопада 2021, 20:35
Кадр з фільму «76 ДНІВ» 357
Кадр з фільму «76 ДНІВ»

Кінофестиваль «Мандрівний Docudays UA на Волині» стартував фільмом «76 днів» про початок пандемії в китайському Ухані та експертною розмовою про сучасні виклики, пов'язані з COVID-19. 

Онлайн-перегляд стрічки відбувся 25 листопада. Журналісти Район.Культура дізналися про це на сайті фестивалю.
Ключові думки та спостереження щодо коронавірусу після перегляду фільму:
 
Олег Яковенко – завідувач відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні:
«Всі втомились. Медичний персонал втомився насамперед ховати пацієнтів».
«Є дві правди про коронавірус: одна – коли ти дивишся з вулиці на вікна лікарні, а інша – коли з вікон лікарні на вулицю».
 
Отар Довженко – журналіст, медіаексперт, головний редактор видання «Детектор медіа»:
«Інформаційна кампанія типу реклами вакцинації не має великого потенціалу. Це як у радянські часи з гучномовця на стовпі лунало: «Ат савєцкава інформбюро!»
«Моя надія... на те, що правдива інформація про коронавірус стане вірусною так само як зараз дезінформація, і буде поширюватись від людини до людини».
«Зараз головне завдання – змусити людей вийняти дулю з кишені, розтиснути її і почати хоч трохи довіряти простому меседжу – «Ідіть вакцинуйтеся»
Олександра Матвійчук – правозахисниця, голова ГО Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод:
«Пандемія колись закінчиться, а от ковдру, яку уряд на себе більше перетягнув із нашого права на приватність, – назад це можна не відіграти».
«Як ми будемо боротися з пандемією? Ми будемо використовувати політичні рішення чи ми будемо використовувати право?»
«Права людини можуть обмежуватися, але з дотриманням певних умов: вони мають бути передбачені в законі, мають переслідувати легітимну мету і бути необхідними в демократичному суспільстві».
Ганна Твердохліб – координаторка Ужгородського пресклубу, котра нині проживає у США і здобуває медичну освіту:
«Інформоване рішення зробити нереально, якщо ти не маєш медичної освіти, бо ти читаєш абсолютно протилежні думки експертів».
«Я дуже хочу чути лікарів, бо для мене ні лотерея в мільйон доларів у Каліфорнії, ні картопля фрі у Нью-Йорку, ні машина у Мукачеві, ні навіть тисяча гривень не є аргументом, мене це відштовхує».
 
Довідково. Фільм режисерів Хао Ву, Вейші Чень та Аноніма «76 ДНІВ» про Ухань у січні 2020 року, коли влада Китаю закрила місто й обмежила пересування для його мешканців. Фільм, знятий на вулицях і в кількох лікарнях стрічка, розповідає історії про людей, які опинилися в епіцентрі пандемії.

 

 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024